-Ja sam danas srećan čovek. Osećam se odlično. Hvala mojim doktorima koji su me operisali, hvala ovim dobrim sestrama što o nama brinu, hvala svima u ovoj kući. Hvala im što postoje i što nam spašavaju živote -izgovorio je ove reči jutros  pred tv- kamerama Sabahudin Hodžić, pacijent kojem je juče tim naših stručnjaka na čelu sa eminentnim svetskim kardiotorakalnim hirurgom prof.  Jakobom operisao aortu, na način koji je po prvi put izveden u ovom region.

Gledajući ovog šezdesetogodišnjaka, teško je poverovati da od kompleksnog operativnog zahvata kojem je podvrgnut, još nisu prošla ni 24 časa, a on već ima snage da  slavi novi život. Nije ni čudo, jer bolovao je od zaista teškog oboljenja -hronične disekcije aorte, a život sa takvom bolešću najčešće visi o koncu.

Povodom ovog značajnog događaja za srpsku i regionalnu medicinu u Institutu “Dedinje”, održana je konferencija za medije na kojoj su poslenici sedme sile upoznati sa ovom novinom u regionalnoj  kardiohirurgiji. Šta za pacijente znači uvođenje FET- procedure upoznao ih je  prof.dr HEINZ JAKOB, šef kardiotorakalne hirurgije na Univerzitetskoj klinici u Esenu, čije ime će se naći na podugačkom spsku eminentnih svetskih stručnjaka poput Dentona Kulija, Frejžera, Karpantjea i mnogih drugih eksperata koji su, ne samo posetili naš Institut, već su  našim najboljim lekarima nesebično prenosili svoje znanje i iskustvo i hrabrili ih da novine iz svetske medicine redovno uvode u program rada naše institucije.

Uz uglednog gosta iz Nemačke, operaciju je vodio dr Željko Bojović, kardiohirurg Instituta “Dedinje”, koji je u Esenu uz  profesora Jakoba bio u prilici da se edukuje i pripremi za ovo prvo izvođenje FET- procedure, ne samo u svojoj matičnoj kući, već u celom regionu.

– Posebno zadovoljstvo je u tome što je naša kuća  saradnjom sa Univerzitetskom klinikom iz Esena postala bogatija za još jednu novu kardiohiruršku proceduru koja do sada nije izvođena u našem regionu – istakao  je prof. Bojić.

U svoje i u ime svog tima, ugledni gost, prof. Jakob se zahvalio domaćinima na izuzetno prisnom i iskrenom dočeku, ističući da zna da dolazi u veliku i u kardiohirurškim krugovima, poznatu instituciju.

–  Za vas nova, a za nas već standardna operativna FET- procedura protekla je veoma uspešno. Pacijent se oseća jako dobro. Tim vaših lekara je izvanredan i pokazao je sposobnost i spremnost da izvede sve zahvate koje moderna kardiohirurgija podrazumeva, jer FET (Frozen Elephant Trunk) je jedan od najkompleksnijih iz programa aortne hirurgije – rekao je  prof.dr Jakob.

-FET procedura  će  značiti novi život za pacijente sa degenerativnom aneurizmom aorte i aortnog luka, ali i za hronične i akutne disekcije (cepanja) aorte. Do sada  su se u takvim slučajevima radila dva operativna zahvata sa pauzom od najmanje tri meseca, ovisno od perioda oporavka pacijenta, a često, zbog težine bolesti, pacijenti nisu uspevali da dočekaju taj drugi operativni zahvat koji se smatra još kompleksnijim. Ovom  FET -tehnikom problem ćemo rešavati samo jednim operativnim zahvatom koji obećava mnogo bolje rezultate lečenja naših  najteže obolelih pacijenata, dajući im novu šansu za život – rekao dr Željko Bojović, prisećajući se da je, dok je bio na edukaciji u Esenu kod prof. Jakoba, oduševljeno shvatio koliki je značaj ove FET-procedure za  najteže pacijente sa bolestima i disekcijama aorte i aortnog luka, koliko su značajno bolji rezultati takve operacije, a koliko su ograničavajući rezltati dvoaktne procedure koja je kod nas rađena. Uvođenjem ove nove hibridne procedure koja kombinuje otvoreni pristup srcu sa endovaskularnim tehnikama, napuštamo staru, dramatičnu operativnu metodu koja je, sa pauzom, morala biti rađena u dva akta i menjamo je daleko uspešnijom procedurom sa  samo jednim operativnim zahvatom, a što je najvažnije, sa mnogo boljim rezultatima lečenja pacijenata iz ove grupe koja spada u najteža oboljenja – objašnjava dr Bojović.

Direktor Instituta prof. Bojić je izrazio očekivanje da će ekipa dr Bojovića još ”narasti”, proširiti se, i ovu zahtevnu operaciju uvesti u rutinsku standardnu proceduru institutaskog kardiohirurškog programa, koji, na radost naših pacijenata, iz dana u dan raste i potvrđuje da nema zahvata u evropskoj i svetskoj medicini koji doktori u našem Institutu ne mogu izvesti, bez obzira na  kompleksnost i zahtevnost, što su i  dokaazali, uvodeći u samo ovih poslednjih godinu dana, devet novih procedura  koje do sada nisu rađene u srpskoj medicini, a najčešće ni u našem regionu.

Prof. dr Miodrag Perić, upravnik Klinike za kardiohirurgiju na Institutu “Dedinje” rekao je da ovom procedurom pacijenti dobijaju ulaznicu za dug život, jer među njima je mnogo mladih ljudi. Važno je znati da ovo nije procedura koja će se retko primenjivati. Naprotiv. Mi  smo “zatrpani” takvim bolesnicima čija bolest je stalana pretnja životu. Za njih ne postoje liste čekanja. Razvoj njihove bolesti podrazumeva da smo spremni svakog časa da spašavamo njihov život, a akutna disekcija aorte poznaje samo reč “odmah” jer kod takve patologije najtužniji ishod nije retkost. Sa ovom metodom, njihove šanse za život su značajno porasle.

-Ponosni smo što idemo u korak sa svetskom medicinom, a srećni što taj korak pacijentima znači život. U ovom slučaju najveći benefit je što je kod FET -procedure procenat preživljavanja neuporedivo veći u odnosu na standardnu hirurgiju aorte – kaže prof. dr Miljko Ristić, doajen naše kardiohirurgije.