U Univerzitskom kliničkom centru (UKC) Republike Spske u Banjaluci  otvorena je savremena sala za elektrofiziologiju srca, čime je najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj ostvarila još jedan istorijski uspeh.

-Otvaranje ove sale doprineće poboljšanju zdravlja stanovnika Republike Srpske i smanjiti smrtnost kada je reč o poremećaju rada srca-rekao je direktor UKC-a Vlado Đajić.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC-a Tamara Kovačević Preradović rekla je da je ovo kruna moderne kardiologije i da građani Banjaluke i Srpske više neće morati da odlaze na lečenje u zdravstvene centre izvan Srpske.

Šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaja srčanog ritma UKC-a Dragan Unčanin obavestio je novinare da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi urađene tri elektrofiziološke procedure što je, kako je naglasio, istorijski dan i za UKC i za zdravstveni sistem Srpske.

-S obzirom da su ovo dugotrajne procedure, a liste čekanja duge, na ovaj način ćemo značajno doprineti da se te liste skrate. Značajan broj populacije različite životne dobi pati od poremećaja ritma,a neki od tih poremećaja ritma se dovode u vezu sa malignim obolenjima i ponekad vode ka smrtnom ishodu, tako da je ovo značajno i  za dijagnostiku, tim pre što je lečenje ovakvih pacijenata uspešnim procedurama trajno i prestaje potreba za konzumacijom lekova, naveo je Unčanin.

Tri procedure u Banjaluci dr Unčanin je radio sa elektrofiziološkim timom Instituta “Dedinje” u kojem su, na čelu sa dr Dejanom Kojićem bili rentgen tehničar Dejan Todorović i medicinska sestra Dragana Ivković.

-Savremena kardiologija ne može da se zamisli bez interventne elektrofiziologije, a podrazumeva savremeno lečenje pacijenata sa poremećajima srčanog ritma. UKC je dobio moderan centar sa savremenom opremom, a ima i ekipu ljudi koja će kvalitetno raditi ove procedure. Za dve godine može se očekivati da elektrofiziolozi u Banjaluci rade i najkompleksnije slučajeve-rekao je dr Dejan Kojić, elektrofiziolog Instituta “Dedinje”, inače i predsednik Radne grupe za elektrofiziologiju Udruženja kardiologa Srbije.