Nastavljajući uspešnu saradnju, dogovorenu još pre nekoliko godina, studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, stigli su u Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” gde će narednih dana odrađivati klinički staž, učeći od najboljih kardiovaskularnih stručnjaka.
Poželevši im dobrodošlicu, direktor Instituta ,,Dedinje” prof. dr Milovan Bojić, je studente završne godine Medicine, upoznao radom kuće u kojoj će odrađivati svoj klinički staž.
-Dragi studenti, dobrodošli na Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”, vašu i našu kuću koja je zadužena da vam pomogne u sticanju i osnovnih i kompleksnijih znanja i veština koje poznaje medicinska nauka i struka, a ovde sve to imate. Došli ste u najbolju nastavnu bazu, jer je naš Institut vodeća zdravstvena ustanova ovakve vrste, ne samo u regionu, nego i u evropskim i svetskim razmerama. U medicini, naročito kardiovaskularnoj, ima mesta i za logiku, za rutinu, struku, ali i za trening ruku i ideja. Po tim kriterijumima, ova kuća je, zaista, sam evropski i svetski vrh. Reći ću vam da smo u 2019. godini, kao da smo znali šta će biti sa koronom, bili prvi u Evropi po broju urađenih operacija na srcu, i to onih operacija koje koriste mašinu za vantelesni krvotok. Zamislite, mi mali, uz buku mašina koje rade na gradilištu ,,Dedinja 2”, bili smo ispred klinika iz Nemačke, Francuske, Italije, Španije, V. Britanije. Ništa neobično, jer ,,Dedinje” je, po mnogo čemu, i ranije bilo ispred jačih klinika Evrope i sveta.

Realizacija ideje da ,,Dedinje” bude nastavna i naučna baza Medicinskog fakulteta iz Banje Luke, potvrđuje da smo jedan narod i da nas nikakva reka ne može deliti. Ne dele nas ni diplome, poštujemo trud koji ulažete u znanje i trudićemo se da ga vrednujemo prateći vaš rad kao što pratimo rad studenata Medicine u Srbiji, pa će možda najbolji od vas, u bliskoj budućnosti, dobiti priliku da budu deo dedinjskog kolektiva. Saradnja banjalučkog Medicinskog fakulteta i ,,Dedinja” će se i dalje širiti, pa će vaš dekan prof. dr Ranko Škrbić uskoro biti gost ,,Dedinja” , gde ćemo potpisati ugovor o naučnoj saradnji – rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor ,,Dedinja” naglašavajući da studenti treba da znaju da je Institut akreditovana naučna ustanova od strane Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, ustanova sa moćnim naučnim potencijalom, uključenim u velike domaće i strane naučne projekte.
Domaćini banjalučkim studentima Medicine biće doc. dr Branko Lozuk, vaskularni i grudni hirurg, doc. dr Ivana Petrović, zamenik predsednika Naučnog veća Intituta ,,Dedinje”, doc. dr Slobodan Tomić, ehokardiolog i doc. dr Danijela Tasić, kardiolog, koji će se truditi da studente upoznaju sa radom svih institutskih jedinica na kojima će teći njihova edukacija.
Studenti iz Banje Luke su, sve dok ih korona nije zaustavila, aprila svake godine, dolazili u Institut, i bivali u prilici da se po grupama uključe u rad kolega sa ,,Dedinja”, da vide kako se pristupa dijagnostici, programima lečenja, kako se izvode zahvati u interventnoj kardiologiji i kardiovaskularnoj hirurgiji.

Studenti su obišli novu zgradu ,,Dedinja 2”, a ass. dr Jelena Jovanić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zahvaljujući se Institutu ,,Dedinje” na prijateljstvu i saradnji, rekla je: ,,Osećamo kao kod kuće, među svojima”.
Banjalučki studenti boraviće na Institutu ,,Dedinje” pet dana i koliko se god činilo, kako reče prof. dr Bojić, da je vremena malo – nije malo, ukoliko postoji interesovanje, jer svet je onoliko interesantan, koliko smo mi radoznali.