Tokom septembra IKVB “Dedinje” je u dva navrata bio domaćin kolegama iz regiona. Naime, Odeljenje za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju, odsek elektrofiziologije održao je dve radionice na kojima su prisustvovali tehničari iz Hrvatske i Slovenije, kao i doktori iz Hrvatske.

Prva radionica održana je 20. i 21. septembra čiji su polaznici bili tehničari iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Ljubljani. Tokom radionice bile su izvršene dve procedure: radiofrekventna ablacija ventrikularnih ekstrasistola i radiofrekventna ablacija plućnih vena. Obe pomenute procedure spadaju u kompleksne elektrofiziološke studije i rađene su uz pomoć CARTO 3 maping sistema. Doktor Milosav Tomović je pokazao superiornost pattern matching filtera u dijagnostifikovanju izvora tahikardije i uspešno terminisao ekstrasistole, dok je doktor Dejan Kojić polaznicima radionice demonstrirao mapiranje multielectrode kateterom kao i close protocol, modernu tehniku korišćenu za izolaciju plućnih vena radifrekventnom ablacijom.

 

 

Već sledeće radne nedelje 25. i 26. septembra Institut su posetili gosti iz KBC Zagreb. Ova radionica bila je organizovana kako bi se njenim učesnicima omogućio uvid u lečenje veoma kompleksnih ventrikularnih tahikardija. Doktor Dejan Vukajlović i doktor Velibor Ristić su tokom radionice podelili svoje dugogodišnje iskustvo iz oblasti elektrofiziologij sa kolegama iz Zagreba i na studiozan način analizirali svaki od slučajeva. Tahikardije su bile mapirane uz pomoć CARTO 3 sistema i tokom radionice su oba operatera istekla koliki značaj tehnologija može imati u adekvatnoj dijagnozi ovako kompleksnih poremećaja srčanog ritma.

 

 

Pored znanja i iskustva koje su polaznici radionica stekli sa ponosom ističemo da su studije izvršene na radionicama imale pozitivan ishod. IKVB “Dedinje” će, kao i do sada, nastaviti dobru saradnju sa centrima u regionu i nastaviti da se afirmiše kao lider i edukativni centar u oblasti elektrofiziologije i radiofrekvente ablacije.