Poslednjih nedelja, a ovog vikenda posebno, atmosfera na Institutu “Dedinje” bila je prava akcijaška. Starije, koji to doba pamte, podsetila je na radne akcije, udarnički rad od jutra do sutra gde svi rade sve. U iščekivanju akreditacionog tima Agencije za zdravstvenu akreditaciju, na čijem je čelu doc. dr Zorica Šumarac, Institut je ozbiljno shvatio dugo odlagani zadatak i spremno dočekao svoje ocenjivače. Prvi susret je prošao u toploj atmosferi podsećanja na istorijat naše ustanove kroz fimsku sliku i reč. Tim stručnih ljudi koji je došao da proveri sve “od-do” i proceni da li je Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” zaslužio pozitivnu ocenu i zdravstvenu akreditaciju, boraviće u našoj kući tri dana.

-U našem narodu postoji mudrost koja kaže ”evo vam ništa pa ga čvrsto držite”. E, to ništa u našem slučaju su prostorne nemogućnosti i prostorna skučenost zbog koje smo toliko otezali akreditaciju. Bežali smo od nje iščekujući gradnju “Dedinja 2”, koje bi nam rešilo te strašne muke, a onda smo se odvažili da na to ne čekamo, već da u okviru ovoga što imamo, učinimo nemoguće. Ušli smo u mađioničarski posao prekrajanja prostora ne bismo li od ništa napravili nešto i uspeli smo-rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta.

-Naši zaposleni preuzeli su ulogu arhitekata, službe su drugarski među sobom delile prostor, isparcelisale ga, učinile ga organizaciono i funkcionalno podnošljivijim, pravili od ništa nešto, a sve da bi prošli akreditaciju. Najlakše je bilo reći: E, to vam je što vam je, jer mi ćemo uskoro da se rušimo i rekonstruišemo, da pravimo novu zgradu… Ali ne, to nismo želeli. Hteli smo da vaš akreditacioni tim dočekamo sa vidljivim rezultatima. Radili smo danonoćno, promenili mnoštvo detalja, drugačije pozicionirali neke službe i koridore. Nismo hteli da vas dočekamo očekujući da ćete nam, zbog naših izvanrednih rezultata u kardiovaskularnoj medicine gledati kroz prste na moguće nedostatke, jer, znali smo da kod tako ozbiljnih ljudi, u ozbiljnom timu takva logika ne prolazi-obratio se našim akreditorima direktor Bojić.

Akreditacioni tim koji će narednih dana ispred Agencije za zdravstvenu akreditaciju raditi na Institutu “Dedinje”, a u kome su prof. dr Milovan Dimitrijević, dipl. pravnik Biljana Lukić i ing. Goran Nikolić, domaćinima je predstavila doc. dr Zorica Šumarac koordinator tima, istakavši da su došli da kao kolege posvedoče u kakvim uslovima radi naša ugledna kuća o čijim rezltatima i velikim uspesima mnogo toga već znaju.

Akreditorski tim sa radom Instituta, detaljnije je upoznao prof. dr Nenad Ilijevski, koordinator za zdravstvenu akreditaciju  IKVB ”Dedinje” ukazujući da je pripreme za ove dane akreditacije vodilo 12 institutskih timova sa kojima će razgovarati naši ocenjivači. Naši timovi su učinili sve da se ne postide svojih gostiju i ocenjivača, s obzirom  da im je zadatak da “pretresu sve naše papire”, da “zavire” u svako institutsko ćoše, u naše bolesničke sobe, ambulante, operacione sale  i procene, koliko smo naše skučene prostore, u odnosu na naše velike profesionalne rezultate i obaveze, prilagodili da budu što uslovniji za naše pacijente, ali za nas same. Utiske će potražiti i među pacijentima, ali i  među predstavnicima raznih institucija i firmi  koji će se izjasniti kako su zadovoljni organizacijom i pružanjem usluga u Institutu i saradnjom sa Institutom.

Dani akreditacije na “Dedinju” traju. Traju i razgovori koje ocenjivači vode sa akreditacionim timovima zaposlenih na Institutu… Oni koji  će tek doći na red, sa strepnjom iščekuju te razgovore, a u raspoloženju ih završavaju… Još samo da čujemo krajnji razultat! Treba verovati da ćemo i taj akreditacioni  ispit položiti, kao i  onih stotine hiljada do sada položenih pod krovom ove kuće. Jer,priznaćete, svaki novi pacijent je naš novi ispit.