Najuspešnijim pojedincima, preduzetnicima i institucijama Srbije u Rektoratu Univerziteta u Beogradu dodeljene su godišnje nagrade ,,Kapetan Miša Anastasijević”. Ovogodišnje priznanje, koje nosi ime velikog srpskog dobrotvora i privrednika iz 19. veka, kapetana Miše Anastasijevića, dobilo je 20 istaknutih pojedinaca i institucija čije je delovanje ostavilo vidne rezultate u jačanju prosperiteta Grada Beograda i Srbije. Među njima je i ime direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” prof. dr Milovana Bojića, kome je pomenuto priznanje dodeljeno za stručnost i profesionalizam u radu i promociju medicinske nauke.

Ovogodišnja ugledna nagrada pripala je, između ostalih, i dr Mariji Zdravković, direktorki KBC „Bežanijska kosa”, dr Draganu Kovačeviću, direktoru Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla”, prof. dr Snežani Pajović, direktorki Instituta „Vinča”, Danijeli Davidov-Kesar, novinarki ,,Politike”, Goranu Puzoviću, direktoru javnog preduzeća ,,Srbija vode”, dr Branki Kresović, direktorki Instituta za kukuruz, Ahmedu Muratu Turkogluu, iz azerbejdžanske kompanije ,,AZVIRT”, kulturnom delatniku i književniku Miladinu Tošiću, gitaristi i kompozitoru Nemanji Bogunoviću, Dušanu Gariboviću, direktoru „Srbija Kargo”, prof. dr Ljubici Đukanović, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. U okviru projekta ,,Put ka vrhu” nagrade su uručili predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, bivši rektor Univerziteta u Novom Sadu i predsednik žirija Radovan Pejanović, bivši rektor Univerziteta u Beogradu i član žirija Branko Kovačević i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot. Priznanje koje nosi ime dunavskog kapetana Miše Anastasijevića, umetnička je kreacija Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda.

-Ponovnim dolaskom na čelo Instituta ,,Dedinje“ ova ustanova je zdravstveno i naučno akreditovana, stručno i naučno ojačana, tako da je 2019. godine na ,,Dedinju“ urađen najveći broj velikih operacija srca u Evropi. Iza Instituta su ostali mnogi vodeći zdravstveni centri Nemačke, Velike Britanije, Italije i Španije. Naučni i stručni timovi Instituta ,,Dedinje“ učestvuju u najozbiljnijim projektima iz oblasti kardiovaskularne medicine kao i utvrđivanju protokola u kardiovaskularnom lečenju- rečeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija u kojem je nagovešteno skoro otvaranje ,,Dedinja 2“ nakon čega će ustanova, na čijem je čelu prof. dr Milovan Bojić, biti stručno, naučno, organizaciono, funkcionalno i prostorno jedna od najboljih i najvećih u svetu.

-Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ je moj životni projekat, na koji sam ponosan kao i na izvanredne timove institutskih lekara, sestara, tehničara i nemedicinskih radnika, koji zajednički učestvuju u stvaranju velikog imena naše kuće- kazao je prof. dr Bojić.

U ime laureata, na nagradi se zahvalila doc. dr Marija Zdravković. – Velika nam je čast što ste, u godini koja je bila izuzetna teška, prepoznali naš trud i trag koji smo ostavili u tom preteškom pandemijskom vremenu – rekla je doc. dr Marija Zdravković i prisetila se da je pre 23 godine u ovoj istoj kapetan Mišinoj zadužbini, kao najbolji student Medicinskog fakulteta u Beogradu, dobila nagradu, nakon čega joj je prof. dr Milovan Bojić potpisao ugovor o radu. Ponosna je, kako kaže , što su danas, kao laureati ove časne nagrade, zajedno, u toj istoj svečanoj sali.

Dodela nagrada „Kapetan Miša Anastasijević” održava se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije, u saradnji sa Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Medijski pokrovitelj je RTV Vojvodine, dok je za realizaciju zadužen „Media Invent”.