LISTE ČEKANJA DESETKOVANE

Kraj je veoma uspešne radne godine pa zaposleni i rukovodstvo Instituta „Dedinje“ svode račune jednogodišnjeg rada. Bez lažne skromnosti, ovo je, po rečima prof. dr Milovana Bojića, direktora Instituta, bila najuspešnija godina u ovih četrdeset i jednu godinu njegovog postojanja. Institut je rušio vlastite rekorde i u njegovim operacionim salama izvedeno je od početka godine do danas 2.100 kardiohirurških procedura sa tendencijom da do kraja godine to bude i stotinu više. Na vaskularnoj klinici je takođe urađeno oko 2.000 zahvata. Liste čekanja su skraćene drastično, ili ih nema, a sa ponosom možemo reći da danas na vaskularnoj hirurgiji i kardiologiji nema lista čekanja i svi pacijenti su zakazani.

– Na kardiohirurgiji novo rukovodstvo je zateklo listu od 1.554 pacijenta koji su čekali hiruršku revaskularizaciju miokarda (bajpasi), danas ih je na listi svega 189, što je skraćenje za 87,8 odsto. Lista čekanja na ugradnju veštačkih valvula (zalistaka) skraćena je za 73,5 odsto. I tako redom od procedure do procedure, liste čekanja su desetkovane. Impresivni su to rezultati kojima se pridružuju i uspešne inovacije medicinskih programa uvođenjem sedam novih medicinskih procedura koje u Srbiji nikada nisu rađene, ali ni u našem regionu – rekao je prof. dr Bojić, saopštavajući divnu vest da su sve te procedure danas odobrene od strane komisije za nove medicinske tehnologije i postale su sastavni deo asortimana zdravstvenih usluga Instituta „Dedinje“ kod Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Skraćenje lista čekanja, uvođenje novih procedura, nisu to samo naši uspesi.

-Svi pacijenti koji su rađeni tim novim procedurama koje se nikad pre nisu radile usrpskoj medicini, su dobro i to je znak da smo radili uspešno i kvalitetno – istakao je prof. dr Bojić.

 

URUČEN AKREDITACIONI SERTIFIKAT

Rame uz rame sa tim  izuzetnim rezultatima prof. Bojić stavlja i dobijanje sedmogodišnje zdravstvene akreditacije čiji sertifikat mu je danas uručio Vladimir Arsenović, direktor Vladine Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

-Prema pravilniku o akreditaciji ostvarili ste više od 87 odsto ocena četiri i pet u 14 različitih oblasti, što je veoma zavidan uspeh. Znamo da je za vas to bio jedan težak i mukotrpan proces, jer se od jedne tako visoko respektabilne i referentne ustanove, kakva je vaša, i tražilo da ispuni sve ono što su akreditacioni uslovi zahtevali. Verujem da je veliko zadovoljstvo zaposlenih u Institutu, ali i nas u Agenciji za akreditaciju, što ste kao ustanova sa visokim renomeom dobili sertifikat na najviši broj godina prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a koji podrazumeva sedmogodišnju akreditaciju. Bez strateškog opredeljenja menadžmenta vašeg Instituta, ali i timskog rada svih vas zaposlenih, ovaj rezultat ne bi mogao biti ostvaren. Ovako visoke ocene su zapravo potvrdile ugled koji uživate kao institucija, potvrđujući da se najbolji rezultati ostvaruju timskim radom cele ustanove, vođene jasno strateški opredeljenim menadžmentom. Zato vam u svoje lično ime i u ime Agencije od srca čestitam na ovom izuzetnom rezultatu i želim vam da ovako nastavite i dalje, da unapređujete svoj rad, a sve u cilju bezbednosti pacijenata zbog kojih smo sve ovo i radili – rekao je Vladimir Arsenović, direktor Vladine agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, uručujući direktoru Instituta sertifikat koji važi do 2025. godine

Uporedo sa zdravstvenom akreditacijom Institut je vredno radio i radi da bi vratio i naučnu akreditaciju koju je nekada imao.

 

RASPISAN INTERNACIONALNI TENDER ZA GRADNJU „DEDINJA 2“

Danas je promovisan i časopis „Dedinje“, tromesečnik koji će biti svojevrstan vodič kroz Institut i sve ono što se na njemu radi, a namenjen je pre svega našim pacijentima, ali i stručnoj i široj javnosti.

Saopšteno je da je Institut „Dedinje“ dobio Veliku plaketu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za svoj orginalni stručni i naučni doprinos razvoju Medicinskog fakulteta, kao nastavna baza za predmete: hirurgija, anesteziologija sa reanimatologijom, interna medicina i radiologija.

Na kraju ovako uspešne godine direkor je saopštio i ekskluzivne vesti da je raspisan i teče internacionalni tender za izgradnju „Dedinja 2“, a otvaranje ponuda za najpovoljnijeg ponuđača je 14. februara 2019. Otprilike oko mesec dana trajaće razmatranje ponuda, ekonomskih analiza i svega što će prethoditi konačnom izboru graditelja, a u drugoj polovini marta bi trebalo položiti kamen temeljac nove zgrade Instituta i početi ubrzano podizanje tog željno iščekivanog objekta.

Prof. dr Bojić je saopštio da su ga gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Beograda obavestili da su se i zvanično obavezali da će ispuniti obećanje i Institutu obezbediti toliko neophodan garažni i parking prostor, toliko potreban našim pacijentima i zaposlenim.