Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci stavili su potpise na sporazum o naučnoj saradnji ovih dveju uglednih institucija. Već nekoliko godina Institut ,,Dedinje“ je nastavna baza banjalučkog Medicinskog fakulteta čiji studenti u ovoj renomiranoj ustanovi, odrađujući svoj klinički staž, stiču kompleksna medicinska znanja. Nova, ovog puta naučna spona, formalizovana je potpisivanjem sporazuma, a pečat na ovaj vid saradnje stavili su dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić i direktor Instituta ,,Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić. Ovaj događaj predstavlja dodatni, viši nivo saradnje u odnosu do sada, tim pre, što je u prošloj godini Institut postao i naučna ustanova, a sada pokreće proces dobijanja statusa Naučne ustanove od nacionalnog značaja. Bila je ovo prilika i za promociju lekara Instituta ,,Dedinje” koji su i predavači na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci: naučno zvanje vanrednog profesora dobila je dr Dragana Lončar-Stojiljković, dok su naučno zvanje docenata dobili dr Ivana Petrović, dr Branko Lozuk, dr Slobodan Tomić, dr Olivera Đokić, dr Danijela Tasić i dr Lazar Angelkov. Dobrodošlicu gostima iz Banje Luke, poželeo je prof. dr Milovan Bojić koji nije krio zadovoljsvo zbog potpisivanja, za obe ustanove,  ovako važnog strateškog dokumenta.

-Ovim ugovorom, obavezujemo se na još plodonosniju saradnju naših institucija, a za dobro naših studenata, nastavnika i naučnih radnika. Ponosan sam što je Institut ,,Dedinje”, kao elitna zdravstvena ustanova poznata i prepoznata po svojoj delatnosti u Evropi i svetu, nastavna baza Medicinskog fakulteta iz Banja Luke koji je, takođe, elitna institucija. Predsednik našeg Naučnog veća dr Goran Lončar, boravio je nedavno na Medicinskom fakuletetu u  Banjoj Luci I bio je fasciniran ostvarenim rezultatima pod rukovodstvom prof. dr Škrbića, kako u obrazovnoj, tako i u naučnoj delatnosti. Produbljivanje saradnje biće prilika da naša nastavna i naučno istraživačka aktivnost bude još intenzivnija, da se češće i u većem broju viđamo, i to, ne samo studenti osnovnih studija, već i specijalističkih, postdiplomskih i doktorskih, ali i naučno-istraživačkih kadrova iz obe institutcije- rekao je prof. Bojić posebno ističući zadovoljstvo što su lekari  ,,Dedinja” nastavnici na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci  koji ove dane provode sa banjalučkim studentiima, upoznajući ih sa svakim segmentom rada ove ustanove. – Studenti su obišli i novu zgradu ,,Dedinje 2”, koja je već građevinski gotova. Na jesen očekujemo otvaranje i sigurni smo da ćemo i vi i mi postizati nove, još bolje rezultate u novom, savremenijem objektu. Ti rezultati nikada nisu bili mali, jer je ova ustanova  poduhvatima i novim procedurama koje se kod nas nisu izvodile, proslavila jugoslovensku i srpsku medicinu. U ,,Dedinju” je ugrađeno prvo veštačko srce, prve transplantacije jetre i srca, prvi pejsmejker,  kardioverter defibrilator…Volja je ta koja čoveka čini velikim ili malim, slabim ili jakim, a mi volje na pretek imamo – poručio je prof. Bojić.

Zahvaljujući se domaćinu,dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci, prof. dr Ranko Škrbić je izrazio zadovoljstvo što je sedam vrsnih kolega sa ,,Dedinja” izabrano u naučna zvanja na fakultetu Medicine u Banjoj Luci.

– Presrećni smo što dedinjski prestižni stručnjaci pomažu našem fakultetu i našim studentima u realizaciji edukativnog procesa nastave. Upravo, u sklopu te saradnje, danas je ovde sa nama  jedna grupa studenata banjalučkog fakulteta Medicine koji na ,,Dedinju” odrađuju svoj klinički staž. Neki od naših studenata su, boraveći na Institutu, poželeli da specijaliziraju kardiovaskularne bolesti, pa su pojedinci zainteresovani za elektrofiziologiju, kardiologiju, kardiohirurgiju, vaskularnu hirurgiju… Očekujemo da će nam ovaj sporazum omogućiti jedan viši nivo saradnje, te da ćemo stvoriti uslove da veći broj specijalizanata iz Republike Srpske dođe na specijalizaciju u ovu eminentnu kuću – rekao je dekan prof. dr Ranko Škrbić, očekujući rad na zajedničkim naučnim projektima I razvoju ekperimaentalne medicine koja će poslužiti savremenijem lečenju pacijenata. Prof. Škrbić je izrazio uverenje da će ovi mladi ljudi koji su danas ovde, sutra biti okosnica razvoja medicinske nauke Srbije i Republike Srpske.

Dr Goran Lončar, predsednik Naučnog veća Instituta ,,Dedinje” je kazao da ono što je video boraveći u Banjoj Luci zavređuje svaku pohvalu. – U jednoj zemlji, koja je ratom bila razorena, izdići, ne samo kliničke već i naučne aktivnosti na tako visok nivo, fascinirajuće je. Biomedicinski istraživački centar u Banjoj Luci broji sedam istraživačkih laboratorija u kojima vrvi kao u košnici. U njima se izvode eksperimenti najmodernijeg nivoa na raznim platformama i ono što je činjenica, mi kao renomirana klinička ustanova, zaista imamo ogromnu potrebu da, kao što je prof. Škrbić rekao, napravimo jedan dobar spoj sa snažnom eksperimentalnom bazičnom medicinom. Na taj način bićemo kompetitivniji za publikovanje u vrhunskim kardiovaskularnim časopisima. U skladu sa tim, potpisana je ova povelja koju treba konkretizovati. Konkretizovano jeste u edukativnom, obrazovnom i kliničkom smislu, a sada sledi veoma ozbilljan zadatak konkretizacije i u naučnom smislu, a to je  zajedničko publikovanje i konkurisanje za naše najbolje domaće i inostrane projekte. Željno isčekujem da u narednim danima i nedeljama u saradnji sa timom prof. Škrbića, dođemo do konkretnih naučnih projekata- rekao je dr Lončar.

Dr Ivana Petrović, koordinator nastave za studente Medicinskog fakulteta iz Banje Luke je, nakon nekoliko dana provedenih sa studentima, izrazila oduševljenje ovim mladim ljudima koji pokazuju ljubav prema medicine i spremnost da uče.

-Institut ,,Dedinje” je lider i smatramo da ih možemo uspešno uputiti u sve tajne kardiovaskularne medicine i pomoći im da se odluče odluče – šta dalje. Spojili smo naše mlade lekare i uključili ih u edukaciju banjalučkih studenata završne godine Medicine, jer  na mladima će ostati ta saradnja koju smo mi započeli- kaže doc. dr Petrović.

STUDENTSKA REČ

-Ovo je izuzetna prilika da student završne godine Medicine fakulteta steknu, kako praktična, tako i teoretska znanja iz onih grana medicine koje u Banjoj Luci još uvek nisu dovoljno razvijene, poput kardiohirurgije, koja je u fazi osnivanja na Univerzitetskom Kliničkom centru Republike Srpske. Ovo je jedinstvena prilika da se uključimo u interaktivnu nastavu, izvodimo neke zahvate, prisustvujemo zanimljivim predavanjima, a sve nam to mnogo znači. Ovo je jedno divno iskustvo, a kući ćemo odneti prelepe utiske iz Beograda- kaže student Šemsudin Porčić.

Njegova koleginica Nataša Šipraga se u ime svih studenata, zahvalila prof. dr Milovanu Bojiću i Institutu ,,Dedinje”na toplom prijemu i spremnosti  da im odgovore na sva pitanja – Teorijski i praktični deo nam jako lako ide zahvaljujući, pre svega,  velikim stručnjacima sa ,,Dedinja” koji su nam izuzetno posvećeni u prenošenju znanja. Ovaj klinički staž koji smo imali ovde, mnogima će pomoći  da lakše opredele za specijalizaciju.