Prvi put u Institutu ,,Dedinje” implantirana je perkutana ventrikularna pumpa iVAC 2L, kao cirkulatorna podrška tokom kompleksnih interventnih procedura na arterijama srca. U miniinvazivnoj implantaciji ove pumpe, učestvovao je tim lekara Instituta ,,Dedinje” u kojem su, osim interventnih kardiologa bili uključeni i vaskularni hirurzi, anesteziolozi, kao i tehničari i medicinske sestre iz institutskih angio sala, ali i zainteresovani posmatrači, među kojima je bio i prof. dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš, u kojem će u skorijoj budućnosti biti primenjen ovaj savremeni uređaj. Ova procedura, kojom se kod veoma kompleksnih PCI intervencija i pacijenata ugradnjom pumpe umanjuju rizici od  cirkulatornog sloma, ući će u stalni program rada Instituta ,,Dedinje” i radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije. Našem Institutu, kao i institutima za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije i Sremske Kamenice, odobrena je od strane RFZO Srbije primena ovih korisnih pumpi kod pacijenata sa lošom srčanom komorom, a koji su tokom izvođenja koronarnih intervencija bili u veoma visokom riziku.

-Na zahtev komisije Republičkog fonda ostvarili smo saradnju sa holandskom firmom PulseCath, koja proizvodi i distribuira ove uređaje. Te pumpe odavno želimo i neophodne su nam kod zahtevnih intervencija i pacijenata sa lošom komorom i kompleksnim koronarnim nalazom. Koliko je koristan iVAC 2L govori i primer pacijenta iz Beograda, starog oko 60 godina, kome je upravo urađena PCI glavnog stabla leve koronarne arterije, uz podršku iVAC 2L. Pre nekoliko dana smo pokušali da obavimo intervenciju, ali je tokom procedure, pri ulasku katetera u koronarnu arteriju,  došlo do pada pritiska i poremećaja srčanog ritma, pa smo zbog bezbednosti pacijenta proceduru odložili, procenjujući da nam je za ovakve slučajeve neophodna hemodinamska podrška, poput danas implementirane pumpe, kaže prof. dr Dragan Sagić, upravnik Službe za invazivnu kardiovaskularnu dijagnostiku i terapiju.

Prof. dr Sagić je istakao da je pacijent kome je rađena PCI glavnog stabla leve koronarne arterije uz cirkulatornu podršku pumpe iVAC 2L, bio veoma pogodan za ovu proceduru, jer ima lošu komoru sa niskom ejekcionom frakcijom (ispod 30 odsto), velike promene na srčanim arterijama i ne može da toleriše bilo kakav pad pritiska. Ovom pacijentu je ranije rađeno nekoliko intervencija i tom prilikom je plasirano više stentova na grani leve koronarne arterije, pa je on bio idealan za upotrebu ovakve medicinske inovacije – objašnjava prof. Sagić.

 

-Teško da bi ovaj pacijent mogao da izdrži ovako kompleksnu i tešku proceduru bez podrške pumpe koju smo mi sada na Institutu ,,Dedinje” prvi put koristili. Intervencija je bila dosta komplikovana, ali je pacijent stabilan i možemo reći da je sve uspešno odrađeno, rekao je dr Mihajlo Farkić, član tima koji je izveo ovu proceduru.

Nakon obavljene intervencije bio je zadovoljan i dr Dragan Topić.

– Ova pumpa nam omogućava da mi lekari – operatori možemo mirno da radimo i uradimo sve što smo planirali. Zahvaljujući pre svega pumpi, nismo se plašili bilo kakvih neželjenih okolnosti tokom same intervencije, koja je sa pripremama trajala više od tri sata. Radili smo u opuštenoj atmosferi, svesni da imamo mehanizam koji će sprečiti eventualne komplikacije. Primena pumpe je u suštini veoma jednostavna, pa pacijent nakon ovakve vrste intervencije može da ide kući već posle 48 sati, rekao je dr Dragan Topić, jedan od članova lekarskog tima koji je izveo ovu intervenciju.

Govoreći o principu rada, dr Mihajlo Farkić je istakao da je zapravo reč o posebnoj vrsti kateterskog sistema koji  se vezuje za postojeću pumpu, odnosno  konzolu, a implantira se putem bedrene arterije, tako da se vrh katetera postavlja u levu komoru, a drugi deo se smešta u aortnu valvulu. Tokom stezanja komore (sistole), dva litra krvi se povuče u kateter, a tokom širenja komore (dijastole), krv se ubacuje u aortu. S obzirom da se dva litra krvi naknadno  ubacuju u koronarne arterije, tokom intervencije ne postoji opasnost od pada pritiska  sa smanjenom perfuzijom. Jednostavno, ova pumpa omogućava bolju perfuziju srčanih arterija, a i ukupno bolje snabdevanje krvlju svih organa. Kada radimo kompletne PCI intervencije prilikom naduvavanja balona i stavljenja stentova, može doći do ishemije srčanog mišića. Pacijenti koji imaju loše srčane funkcije, nekada to teško tolerišu, pa može doći do dekompenzacije i cirkulatornog sloma. Ova pumpa služi da u takvim situacijama, kada je pacijent nestabilan, pomogne srcu da prebrodi  krizu. Timovi naših lekara na ,,Dedinju” izvode najkompleksnije intervencije, ne samo u Srbiji nego i u regionu, pa nam primena ove pumpe veoma mnogo znači, omogućavajući sigurnost toka intervencije kod najtežih pacijenata, a lekarima pruža spokojniji rad i manje stresa.

Prof. Sagić podseća da lekari ,,Dedinja” rade i kompleksnije procedure poput TAVI tehnike, najsavremenijih metoda ugradnje veštačkih valvula, rotablacije, intervencije na karotidnim arterijama. Modernim procedurama se u Institutu zbrinjava ceo kardiovaskularni sistem, tako da je naše iskustvo zaista veliko. Imamo i dosta mladih koji su veoma obučeni, imaju zavidno znanje, i žele da uče i da se usavršavaju. Mislim da će biti naslednici za ponos, nas lekara, koji uskoro odlazimo u penziju, sa velikim zadovoljstvom ističe prof. Sagić.

Ugradnju prve pumpe koja smanjuje cirkulatorni slom i nagli, veoma rizični pad krvnog pritiska, uspešno je izveo tim dedinjskih lekara, sestara i tehničara među kojima su bili: prof. dr Dragan Sagić, prof. dr Nenad Ilijevski, interventni kardiolozi dr Mihajlo Farkić, dr Dragan Topić, anesteziolog dr Gordana Gazivoda, perfuzer Vladan Minić, instrumentar Bora Glišić, rendgen tehničar Žarko Erčević, anestetičari Branka Ilić i Aleksandar Ristić.