U Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” zvanično je počeo sa radom Centar za vaskularna oboljenja mozga, u kojem će, za sada, raditi tri inteventna neuroradiologa, dva neurologa i dva anesteziologa, deset medicinskih sestara među kojima su dva rendgen tehničara i dva anestetičara, koje će predvoditi istaknuti interventni neuroradiolog dr Slobodan Ćulafić. Šireći svoj delokrug rada, Institut ,,Dedinje“ uvodi procedure interventne neuroradiologije koje spadaju u red minimalnoinvazivnih tehnika, a koje podrazumevaju da se preko malog reza u preponi, putem krvnih sudova (endovaskularno), dođe do patološki promenjenih mesta (aneurizma, ateriovenska malformacija, tumor i dr.) u centralnom nervnom sistemu, regiji glave, vrata ili kičme, gde se specijalnim materijalima obolela mesta tretitraju. Tim povodom, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” prof. dr Milovan Bojić, na  konfereciji za medije, zvanično je poželeo dobrodošlicu novom timu lekara, sestara i tehničara.

-Drage kolege, dobrodošli u našu kuću. Prvi put sada, nakon 44 godine postojanja Instituta ,,Dedinje“, izvedene su dve procedure na krvnim sudovima mozga i time smo značajno proširili repertoar institutske delatnosti. Otvaranje Centra za vaskularna oboljenja mozga bilo je preko potrebno, jer smo mi Institut za srce i krvne sudove, koje je neophodno lečiti nezavisno kom delu tela pripadaju. Mi smo do sada tretirali sve krvne sudove do ulaska u lobanju, zaključno sa karotidama, a u lečenju karotidne bolesti smo u samom svetskom vrhu. Od sada, u našoj kući će se lečiti  pacijenti koji imaju problema i sa krvnim sudovima mozga. Prve dve intervencije uradila je ekipa na čelu sa dr Slobodanom Ćulafićem, našim vrsnim neuroradiologom, čovekom koji je ovu metodu inaugurisao u drugim zdravstvenim ustanovama, ali na našu obostranu radost, on će to ubuduće raditi na ,,Dedinju“-budućem Nacionalnom Institutu za srce i krvne sudove. Posebno nam je važno da smo ove intervencije izveli  u ,,predvečerje“ useljenja u novu zgradu u kojoj će i ova  služba naći svoje komforno mesto. Institut ,,Dedinje“ je poznat kao kardiovaskularna hirurška i kardiološka kuća, a od danas će biti poznat i po ovom izuzetno važnom segmentu medicine. Broj pacijenata kojima je ovakva medicinska usluga potrebna, izuzetno je veliki – istakao je prof. dr Bojić i izrazio zadovoljstvo što se ova nova vrhunska ekipa dobro uklopila u dedinjski stručni mozaik.

-Veoma mi je drago što sam došao u ovu veliku kuću. Prethodno sam radio na Vojnomedicinskoj akademiji 19 godina, a u bolnici ,,Sveti Sava“ poslednjih desetak. Veoma uspešno smo uradili prve pacijente sa komplikovanim intrakranijalnim aneurizmama. Cilj nam je bio da te aneurizme zatvorimo, da sprečimo njihovo pucanje i krvarenje i eventualne posledice koje to krvarenje ostavlja. U svetu se takve intervencije rade pod totalnom anestezijom, dok se kod nas, u poslednjih dvanaest godina, rade u budnom stanju. Prilikom zatvaranja aneurizmi, koristili smo najsavremenija sredstva i najnoviju generaciju stentova. Nakon intervencije, pacijenti se zbog terapije zadržavaju do dva dana, nakon čega se otpuštaju i nastavljaju sa normalnim tempom života. Posle intervencije pacijenti dolaze na prvu kontrolu nakon mesec dana, a potom na tromesečnu i šestomesečnu kontrolu. U našem Centru možemo da lečimo sva oboljenja krvnih sudova koji postoje na mozgu i na kičmenoj moždini. Jednostavno, sve ono što se radi u svetu, možemo i mi u našem Centru – kazao je dr Ćulafić.

Novopridošlim kolegama, dobrodošlicu je poželela dr Maja Nešković, šef neurološkog odeljenja na Institutu.

-Naš Institut ima višedecenijsko iskustvo sa endovaskularnim procedurama koje smo mi do sada uspešno radili na krvnim sudovima vrata. Sada širimo svoju delatnost zbrinjavajući, endovaskularnim procedurama, pacijente sa obolenjem krvnih sudova mozga (aneurizme bez obzira da li su ruptuirane ili ne, arteriovenske malformacije mozga, kičmene moždine, disekcije intrakranijalnih krvnih sudova mozga, intrakranijalne fistule, stenoze, tandem stenoze i akutne moždane udare). Ove procedure su višestruko komfornije za naše pacijente u smislu smanjenja perioperativnog rizika, bržeg oporavka, manje komplikacija, pa je evidentan značaj ovog Centra za našu ustanovu i Srbiju. Urađene procedure su dobro prošle, pacijenti se odlično osećaju, nemaju tegobe, urednog su neurološkog statusa i ubrzo će svojim kućama – rekla je dr Maja Nešković.

   

Upravnik Klinike za anesteziju i intezivno lečenje dr Unić–Stojanović, istakla je  da je na Institutu ,,Dedinje“ za novu ekipu kolega obezbeđen prostor kao i sve što je potrebno za monitoring pacijenata, kako bi najbezbednije prošli kroz sve potrebne procedure. Želim dobrodošlicu dr Ćulafiću i svim članovima njegove ekipe – istakla je dr Unić-Stojanović.

Fond zdravstva Srbije će pokrivati sve ove intervencije, jer je reč o pacijentima koji su životno ugroženi.