Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ ovih dana obeležava 25. godišnjicu prvih transplantacija srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, koje su izveli istaknuti stručnjaci naše kuće.

Početkom jula davne 1995. godine  na Institutu „Dedinje“, urađeni su prvi hirurški zahvati transplantacije srca i jetre u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ). Prvu transplantaciju srca izvela je ekipa stručnjaka na čelu sa prof. dr Reikom Huskićem, dr Duškom Nežićem i prof. dr Miodragom Perićem,  a tim za  transplatataciju  jetre, predvodili su prof. dr Božina Radević i prof. dr Đorđe Radak. Presađivanje jetre je trajalo oko šest časova, a srca sat i po. Blagoje Jovanović (53) je tada „ dobio“ novo srce, a Nikola Vučićević (46) je prvi pacijent u tadašnjoj Jugoslaviji kojem je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ presađena jetra. Tada su napravljeni pionirski koraci u uvođenju transplantacionog programa  u tadašnjoj državi i u redovan rad ove institucije, koja će u narednih nekoliko godina biti veoma posvećena razvoju transplantacione medicine srca i jetre. Tada je „novo“ srce dobio i Milan Lujić iz Brčkog  i ono u njegovim grudima kuca već 20 godina, a Nikolu Vučićevića i danas „služi“ tada presađena jetra.

-Bili smo rešeni da uspemo u realizaciji ovog teškog i izazovnog posla koji je stajao pred nama. Oformili smo tim najboljih stručnjaka, koje smo poslali na usavršavanje u Hanover i Pitsburg. Stekli smo odlično znanje iz ove oblasti medicine i krenuli u realizaciju naše ideje da presađivanje organa uspe i da na samom kraju tog puta imamo pacijente koji će se nakon transplantacije vratiti svojim kućama i voditi normalan život. Specifičnost transplantacije srca je u tome što srce van tela donora ne sme da bude više od četiri sata, uključujući transport i dužinu trajanja operacije. To je trka sa vremenom, i veoma je stresna, naročito kad su primaoci mladi ljudi. Uspeli smo, naši transplantirani pacijenti su „ ugradnjom“ novih organa dobili šansu za novi život i žive ga već četvrt veka, objašnjava prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“.

                        Prof. dr Miodrag Perić

U ovom, za to vreme ogromnom  poduhvatu, pored kardio i vaskularnih hirurga, učestvovali su anesteziolozi, hepatolozi, infektolozi, imunolozi, transfuziolozi i drugi specijalisti bez kojih je bilo nemoguće napraviti ovaj podvig. Realizacija transplantacionog programa Instituta „Dedinje“, rezultat je dugih priprema i saradnje sa  klinikama  VMA,  KBC Srbija, KBC Zvezdara… Pripreme za transplantaciju trajale su dve godine, a nakon što je sve bilo spremno za pionirski transplantacioni poduhvat, čekao se davalac jetre i srca. Hirurška klinika iz Novog Sada je obezbedila neophodne organe i to od istog davaoca i istorija transplantacije srca i jetre je mogla da počne.

U periodu od 1995. do 1999. godine , u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, urađeno je sedam transplantacija srca, 18 presađivanja jetre i jedna transplantacija pankreasa. Uspešna realizacija programa transplantacije je kruna rada ne samo hirurgije, već i brojnih drugih oblasti medicine koje su se kroz ovaj program još tih davnih godina pokazale i dokazale.