-Presrećan sam što rukovodim institucijom čiji stručni timovi bez problema mogu da izvedu svaku proceduru koja se u svetu kardiovaskularne medicine danas primenjuje. U to nas je i ovog puta uverio naš tim koji je juče uspešno implantirao tri TAVI-proteze pacijentima čiji život je bio ozbiljno ugrožen. Bio je to izuzetno značajan dan za Institut „Dedinje“ jer je uspešno primenjen TAVI-program koji zvanična srpska medicina tek treba da prihvati, a koji je u svetskoj medicini već odavno oberučke prihvaćen. Reč je o  izuzetno komfornoj metodi zamene aortnog zaliska, bez reza i traume, a podrazumeva implantaciju biološke perkutane valvule u aortnu poziciju, kod pacijenata koji imaju teško suženje aortnog zaliska. Za njih je klasična hirurgija bila visokorizično rešenje, a ova metoda nezamislivo komforan način da „bez reza“ zamene svoj oboleli aortni zalistak i za dan-dva odu kući. Ovakva ugradnja aortnog zaliska je zamena za tešku, nimalo jednostavnu, klasičnu hirurgiju koja podrazumeva presecanje grudne kosti, veliki rez, zaustavljanje rada srca, prebacivanje na veštačka pluća i vantelesni krvotok dok operativni zahvat traje, i naravno, duži boravak u bolnici i duži oporavak kod kuće – rekao je otvarajući konferenciju za medije, direktor Instituta „Dedinje“ prof.dr Milovan Bojić.

Koliko je značajno uvođenje ove minimalno invazivne procedure dovoljno je navesti podatak da pacijenti sa simptomatskom, teškom aortnom stenozom, ukoliko se ne operišu, imaju smrtnost oko 50% tokom dve godine.

Na Institutu „Dedinje“, već odavno je spreman i edukovan  tim lekara za izvođenje TAVI-programa. Ovog puta TAVI-proteze sa biološkim aortnim zaliskom napravljenim od goveđe srčane ovojnice, dobilo je troje pacijenata. Procedure su  izveli prof.dr Dragan Sagić, upravnik Službe za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku i terapiju  i dr Darko Boljević.

– Mi smo juče za nepuna tri sata uspešno ugradili tri TAVI-proteze, što je podstaklo proktora  prof. dr Matjaža Bunca iz UKC Ljubljana, da nakon završenih procedura kaže kako je veoma iznenađen brzinom i stručnošću naših lekara i medicinskog osoblja koji su izveli ove zahvate, te  izvanrednom pripremom i pacijenata  i same procedure. Te reči našeg gosta, eksperta za plasiranje TAVI-proteza, su značajno priznanje i Institutu i stručnom timu koji je juče procedure primenio-kaže prof.dr Dragan Sagić i objašnjava da su u početku ove proteze rađene kod visokorizičnih pacijenata, međutim, sada se TAVI aortne valvule, zbog manjeg rizika i izuzetnog komfora, u razvijenom svetu plasiraju i niskorizičnim pacijentima, te se broj ugrađenih TAVI-proteza u razvijenom svetu iz godine u godinu drastično multiplicira.

Prof.dr Aleksandra Nikolić objašnjava da je priprema ovih pacijenata potpuno personalizovana, jer se TAVI-proteza naručuje i pravi za svakog pacijenta ponaosob.

-To onda podrazumeva ozbiljnu skenersku i ultrazvučnu obradu svakog pacijenta, uz kristalno jasnu kliničku sliku i uzimanje preciznih podataka prema kojima će proteza biti izrađena, što je potpuno novi pristup u lečenju ovih pacijenata. Pacijente koji su juče rađeni, da nije ovog programa, morali bismo usmeriti na klasičnu hirurgiju, ali to bi za njih bio visokorizičan vid lečenja, jer oni spadaju u kategoriju bolesnika sa visokim mortalitetom, tako da ova procedura njima jednostavno znači život i povratak svakodnevnim aktivnostima-kaže prof.dr Aleksandra Nikolić.

-Čast mi je što mi je ukazana prilika da budem u timu koji osvremenjuje srpsku medicinu. Drago mi je što smo u prilici da radimo procedure koje rade i naše kolege u Evropi i svetu, a za dobrobit naših pacijenata, poput ovih kojima su juče ugrađene TAVI-valvule, bez ikakve traume, minimalno invazivnom metodom. Naši pacijenti su dobro i već možemo da planiramo njihov otpust, što ranije, nakon primene radikalne, za pacijenta prilično traumatične klasične hirurgije, nije bilo moguće-rekao je dr Darko Boljević.

-Ovo je metoda koja omogućava lakše lečenje svim bolesnicima. Stoga se ovoj vesti sa našeg Instituta sigurno raduju svi pacijenti sa aortnom stenozom, ali, ovo je pre svega života vredna vest za one bolesnike koji zbog visokog rizika nisu mogli biti tretirani klasičnom hirurgijom. Ovo za njih znači da na veoma jednostavan način, uz minimalan procenat komplikacija mogu dobiti duži i kvalitetniji život. Zaista, metoda od izuzetnog značaja za rutinsku kliničku praksu-smatra prof.dr Petar Otašević,upravnik institutske klinike za kardiologiju.

-Veliki je ovo korak za srpsku medicinu, kardiologiju i kardiohirurgiju. Pacijenti koji su za klasičnu hirurgiju zamene aortne valvule, zbog visokog rizika i visoke postoperativne smrtnosti bili praktično otpisani, dobili su ovom intervencijom priliku da produže svoj životni vek. Metoda je skupa, ali se nadamo da će u budućnosti i mnogo lakši pacijenti dobiti priliku da se leče na ovaj način-veruje prof.dr Miljko Ristić, savetnik direktora Instituta.

Prof.dr Bojić je rekao da TAVI-procedura još uvek nije na spisku usluga Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, ali da je Institut „Dedinje“, ostvarujući sopstvene prihode, od strane trećih, eksjugoslovenskih tržišta deo sredstava uložio u kupovinu TAVI-proteza i omogućio našim stručnim timovima da savladaju ovu fantastičnu tehniku. Ekonomska situacija svakako diktira da li će ova metoda biti involvirana u programe Fonda zdravstvenog osiguranja, jer je reč o ,za naše uslove skupoj intervenciji čija cena je 27.ooo EUR, ali za one kojima život znači, nijedna cena nije visoka. A dobili su priliku da to urade kod kuće, u svojoj Srbiji, za mnogo manje novaca nego drugde. I za moguće zainteresovane pacijente sa širih geografskih prostora važna je upravo ta činjenica da je za ovu procedura u Institutu „Dedinje“ potrebno izdvojiti mnogo manje novaca nego bilo gde u Evropi. TAVI-programom postižemo mnogo: pacijentima dajemo komfor i visokokvalitetnu uslugu, institut minimalno zarađuje, ne gubi, a naši doktori se spremaju da jednog dana u budućem „Dedinju 2“ ovu metodu masovno primenjuju na “tržišnim“ pacijentima, a nadamo se sa poboljšanjem materijalne situacije u društvu i „fondovskim“ pacijentima -kaže prof.Bojić.

Nakon konferencije novinari su sa doktorima Instituta posetili pacijente. Dočekali su ih nasmejani Rajna, Časlav i Dušan. Niko od njih nije mogao skriti emocije, svesni prilike za produženi život koja im je ovom intervencijom pružena. Grlili su svoje doktore i zakazali sledeće viđenje negde u nekoj lepoj kafanskoj bašti. Uskoro, jer, već se spremaju svojim kućama.

U skromnim materijalnim uslovima našeg društva ekonomski faktor će svakako biti ograničavajući, jer kao što je na tržištu skupo sve što je savremeno i komforno, tako i ova fantastična tehnika zahteva značajna materijalna ulaganja. Jer, ovde je reč o plasiranju proteze koja je napravljena od skupih materijala  i proizvod je visoke tehnologije.

Pacijent vrlo kratko, svega nekoliko dana, čeka da proteza po njegovim merama bude napravljena. Na njenom vrhu je biološki aortni zalistak, koji će zameniti oboleli. Da bude običnom čitaocu jasnije, TAVI je zapravo jedna vrsta stenta većih dimenzija, jer je namenjen velikom krvnom sudu, aorti, na čijem vrhu su u zaštitnoj košuljici upakovani listići zalistaka, napravljeni od goveđeg perikarda (goveđe srčane ovojnice). Ta tri listića koji imitiraju listiće pacijentovih aortnih zalistaka, proizvođač na protezu ušiva ručno. Ta se proteza, osim u iznimnim slučajevima kad to nije moguće, plasira preko butne arterije.