Srce je šuplji organ koji se sastoji od dve komore i dve pretkomore. Najveći deo srca izgrađen je od srčanog mišića. On svojim kontrakcijama (grčenje i opuštanje) obezbeđuje  osnovnu funkciju srca, a to je pumpanje krvi bogate hranljivim materijama i kiseonikom do tkiva i organa.

Srce je smešteno u grudnom košu iza grudne kosti (sternuma). Povezano je sa organizmom sistemom arterija i vena. Srčani mišić svojim kontrakcijama usisava preko vena krv u desni deo. Potom se ova krv pumpa kroz pluća gde se očisti od ugljen dioksida i obogati kiseonikom, nakon čega stiže u snažno levo srce. Ono svojom kontrakcijom ispumpava krv u sistem arterija, koji je raznosi do tkiva i organa. U toku jednog minuta ovaj proces se ponovi od 60 do 100 puta.  To su otkucaji koje možemo osetiti kao puls na našoj ruci.  Kod čoveka prosečne težine (75 kg), srce ispumpa oko 5 l krvi u minuti, dok se pri naporu količina krvi višestruko povećava. U stanju mirovanja srce izbaci krv od 60 do 100 puta.

Srčane šupljine su međusobno razdvojene srčanim zaliscima koji obezbeđuju jednosmeran tok krvi. Oni funkcionišu po principu ventila, i naizmenično se otvaraju i zatvaraju i tako sprečavaju da se krv vraća unazad  tokom srčanog ciklusa. Postoje četiri srčana zaliska; trikuspidni – između desne pretkomore i komore; plućni između desne komore i plućnih krvnih sudova; mitralni – između leve pretkomore i leve komore i aortni zalistak između leve komore i aorte. Aorta je glavni i najveći arterijski krvni sud u telu.