Ugledni svetski kardiohirurg Aristotelis Panos,
šef Odeljenja kardiohirurgije u prestižnoj atinskoj klinici „Hixgeia“,
i profesor na Univerzitetskoj klinici u Ženevi

U skladu sa svetskim standardima u Institutu „Dedinje“ je u ozbiljnom zamahu program minimalno invazivnih procedura na otvorenom srcu. Već nekoliko dana Institut je mesto intenzivnih edukativnih aktivnosti koje dokazuju da hirurgija i kod nas ozbiljno pruža korak i pokazuje i svoje komforne mogućnosti.

Iako već niz godina doc. dr Ivan Stojanović na Institutu primenjuje minimalnu invazivnu metodu rekonstrukcije srčanog zalistka, Institut se odlučio da minimalno invazivnoj kardiohirurgiji, a u skladu sa visokim svetskim standardima, pristupi sistematski i uđe u ozbiljan kontinuiran program primene minimalno invazivne kardiohirurgije, koji bi, između ostalog podrazumevao, da što više naših kardiohirurga savlada ove procedure. Time bi mnogo više pacijenata dobilo priliku da se operiše ovom komfornom metodom.

U okviru tog sistemskog programa je i višednevna poseta uglednog svetskog kardiohirurga Aristotelisa Panosa, šefa Odeljenja kardiohirurgije u prestižnoj atinskoj klinici „Hixgeia“, i profesora na Univerzitetskoj klinici u Ženevi, koji se odazvao pozivu da svojim beogradskim kolegama na Institutu „Dedinje“ predoči svoja bogata iskustva iz minimalno invazivne kardiohirurgije. Naši kardiohirurzi i anesteziolozi su imali priliku ne samo da čuju ta iskustva i odgovore na njihova broja pitanja, već da pod budnim okom ovog uglednog stručnjaka izvedu nekoliko operativnih minimalno invazivnih kardiohirurških zahvata.

Prvog dana boravka prof. Panosa, uz njegovu budnu asistenciju, hirurški tim u kojem su bili kardiohirurzi dr Petar Milačić i dr Miroslav Miličić, uradio je dva operativna zahvata: popravku mitralne valvule, a potom su uspeli da reše i urođenu srčanu manu (atrijalni septalni defekt – tip secundum). Drugog dana, uz asistenciju prof. Aristotelisa Panosa, problematičnu mitralnu valvulu rešavali su dr Saša Borović i dr Petar Vuković.

Tako minimalno invazivna kardiohirurgija polako postaje svakodnevni, rutinski posao Instituta „Dedinje“.

-Pokretanjem ovog programa minimalno invazivne kardiohirurgije nudimo mogućnosti većem broju pacijenata da budu operisani na ovaj način. Savremena kardiohirurgija zapravo od nas zahteva da se, gde god je to moguće, okrenemo operacijama sa malom traumom, brzim oporavkom i značajnim kozmetičkim efektima. Razvijanjem ovog programa omogućićemo pacijentima vrhunski tretman i dobre rezultate. Stoga se nadamo da će ovaj naš napor prepoznati i kardiolozi i pacijenti – kaže dr Saša Borović.

U to, čini nam se, ne bi trebalo ni sumnjati, jer, ko bi odbio mogućnost ovako atraktivnog izbora, koji malo invazivnom kardiohirurgijom obezbeđuje mali rez, bez rezanja grudne kosti, pa time i manju traumu, obezbeđuje brz oporavak i odlazak iz bolnice, smanjene mogućnosti komplikacija, a veoma je respektibilan i estetski momenat. Mitralna i svaka druga moguća rekonstrukcija srcu vraća punu funkcionalnost, naročito ako se rekonstrukcija uradi na vreme, a pacijent omogućava potpuno normalan život bez lekova, što kod invazivnim metoda nije slučaj.

Idući u korak sa modernim trendovima u svetskoj medicini, pa otvarajući i ovaj program minimalno invazivnih procedura na otvorenom srcu, Institut želi da se etablira na karti visoko rangiranih kardiohirurških i vaskularnih evropskih i svetskih institucija, što mu, s obzirom na stručnost medicinskog kadra, i pripada.