Na Institutu za kardiovaskularne bolesti  održao se Internacionalni kardiovaskularni digitalni  kongres ,,Dedinje 2020” (International cardiovascular congres Dedinje 2020). Ovaj skup je bio planiran kao izuzetan događaj koji bi u Beogradu okupio istaknute stručnjake kardiovaskularne medicine, ali je pandemija virusa CoVID 19 osujetila te planove, međutim, ne i nameru da se kongres održi u virtelnom formatu. Digitalna razmena iskustava i znanja iz oblasti kardiovaskularene medicine, sa ukupno osam predviđenih panela, čija je tema bila rekonstrutrukcija aortne valvule, održana je u klubu Instituta ,,Dedinje“. Cilj održavanja ovog dvodnevnog virtuelnog skupa bija je prezentacija dedinjskih naučnih i stručnih rezultata, sa namerom da se rad Instituta predstavi najširoj medicinskoj javnosti.

U ime direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” prof. dr  Milovana Bojića, učesnike virtuelnog skupa pozdravio je predsednik Naučnog veća ass. dr Goran Lončar, rekavši da je ovaj skup planiran mnogo ranije i zamišljen  kao veliki međunarodni skup eminentnih svetskih stručnjaka.

Nažalost, zbog pandemije CoVID -19, Institut ,,Dedinje” nije bio u mogućnosti da u Beogradu okupi veliki broj međunarodnih i domaćih predavača iz oblasti kardiovaskularne medicine. Dr Lončar je izrazio nadu da će i ovaj virtuelni skup uspeti da dostignuća ,,Dedinja“ učini dostupnim svima koji su zainteresovani da daju svoje mišljenje i valorizuju rad ove institucije.

Otvarajući ovaj događaj dr Goran Lončar je rekao:

-Bez obzira na kompleksnu i tešku epidemiološku situaciju, odvažili smo se da organizujemo sastanak, jer naučna misao, uprkos teškim epidemiološkim okolnostima, ne sme da bude stopirana. Tokom 2019. godine Institut  ,,Dedinje“ je zabeležio značajan rezultat u kliničkom i naučnom radu. Istakao bih ukupan broj operacija na otvorenom srcu, više od 2500, što je najbolji rezultat u istoriji postojanja naše kuće.

Započeli smo TAVI program (transvaskularna implementacija aortne valvule), vrlo značajnu proceduru za dalji razvoj i međunarodni renome naše kuće. Takvih operacija je do danas bilo ukupno 33. Vrlo su nam važne i brojne druge inovativne procedure, a mi činimo maksimalne napore da ih realizujemo. Konkretno, Mitra Clip je u finalnoj fazi pripreme. Kadar je obučen u međunarodnom centru u Briselu, ali se čekaju povoljnije epidemološke okolnosti za obavljanje prve procedure Mitra Clip-a u ovom delu Evrope, kaže ass. dr  Lončar koji se ovom prilikom osvrnuo i na naučni rad  “Dedinja“.

-Što se tiče nauke, naša kuća je postala naučno akreditovana ovog leta, čime smo dobili neophodne uslove, kako bi naučni razvoj bio ubrzan i kako bi mogli da se u naučnim okvirima približimo rezultatima koje imamo u svakodnevnom kliničkom radu. U pogledu naučnog razvoja, planovi su veoma ozbiljni, što uključuje formiranje jedinstvenog naučnog centra sa vrhunskom medicinskom opremom, a sam taj razvoj ne bi bio moguć bez mladih ljudi. Stvaramo uslove za realiazaciju njihovih visokih naučnih ambicija, koje uključuju i rad na doktorskim disertacijama visokog nivoa, publikovanje naučnih radova  u poznatim svetskim časopisima, objašnjava ass. dr Lončar.

Koncept ovog virtuelnog skupa objasnio je docent dr Slobodan Mićović:

 -Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da otvorim dvodnevni simpozijum na čijoj smo organizaciji dosta radili i vrlo smo ponosni na činjenicu da u ovakvim uslovima organizujemo ovo dešavanje, sastavljeno iz osam različitih tematskih panela. U svakom od ovih panela imali ste priliku da čujete više predavanja, a nakon svakog seta predavanja, usledila je diskusija i odgovaranje na pitanja putem online platforme na našem sajtu. Prvi panel je rezervisan za hirurgiju aortne valvule, što je značajno polje u kardiohirurgiji, polje u kojem se značajno odmaklo u smislu rekonstrukcije, zamene i primene novih tehnologija, ne samo u kardiohirurgiji, već i u oblasti interventne kardiologije, rekao je docent dr Mićović.

U osam predviđenih panela koji obuhvataju oblast rekonstrukcije aortnih i mitralnih zalistaka, mogućnosti elektrofiziologije i elektrostimilacije koje pruža Institut ,,Dedinje“, dostignuća interventne kardiologije, moguća rešenja teške srčane slabosti i karotidne bolesti, kao i ulogu izvanrednog sestrinskog kadra u uspesima Instituta ,,Dedinje“, svoju reč su dali domaći stručnjaci iz Srbije, ali i učesnici iz Francuske, Švedske, Italije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske.