Danas je na konferenciji za medije javnosti predstavljena, moglo bi se reći u savremenoj  medicini revolucionarna metoda borbe sa srčanom slabošću. Prvi put u našoj zemlji izvršena je ugradnja specijalnog uređaja za srčanu slabost. Operaciju su izveli Prof.dr Miodrag Perić, dr Velibor Ristić i dr Petar Vuković, a u stručnom timu su bili i dr Branimir Purić i dr Dragana Košević. Operaciju su nadgledali supervizori – kardiohirurzi iz Berlina dr Johanes Miler (Johannes Müller) koji je pronalazač ove tehnologije, i dr Peter Getel (Peter Göttel).

Ovo je treća po redu operacija ove vrste  u svetu, a prva u Istočnoj Evropi. Po jedan ovakav operativni zahvat  urađen je  do sada samo u Nemačkoj i Austriji, a na taj ekskluzivni spisak upisali su se danas Beograd i Institut “Dedinje”. Pacijenti sa srčanom slabošću su posle ovih operativnih procedura već nakon nekoliko sedmica značajno bolje, a snaga njihovog srca je značajno popravljena.

Ponosan na stručne timove koji u programe rada Instituta “Dedinje” uvode nove procedure koje se tek pojavljuju u svetskoj kardiovaskularnoj medicine, prof.dr Milovan Bojić je ukazao koliko je za našu Srbiju u kojoj ogroman broj ljudi boluje od srčane slabost i bolesti srca, značajno pratiti savremenu medicinu i novine koje ona donosi.

-Medikamentozno lečenje srčane slabosti je sve bolje, ali ono ima svoja ograničenja. Kad lekovi više ne mogu da dosegnu cilj, spas je u hirurgiji, u ugradnji mehaničkog srca, u transplatacijama. Međutim, znamo da donora ima veoma malo, a mehaničke potpore srcu su odlična, ali na žalost vrlo skupa opcija. U takvoj situaciji ova nova procedura je pravi spas i ozbiljan pokušaj da se oslabljenom srcu vrati snaga. Očekujemo dobre rezultate u njenoj primeni – istakao je prof.dr Miodrag Perić, upravnik Klinike za kardiohirurgiju.

-Ovo je potpuno revolucionarna tehnologija za lečenje srčane slabosti primenom niskofrekventnih struja koja je prošla višegodišnja ispitivanja. Uređaj stvara polarizaciju na ćeljiskom nivou i kao dirigent potpuno sinhronizuje rad srčanih ćelija. Srce je živo tkivo kroz čije ćelije stalno protiče struja koja te srčane ćelije tera na kontrakcije. Kod oslabljenog srca dolazi do poremećaja funkcije jonskih kanala, a time i slabljenja struje koja prolazi kroz srce, pa jonske pumpe ne funkcionišu pravilno. Ovaj uređaj koji smo ugradili ima mogućnost da ih sinhronizuje i pojača snagu srčane kontrakcije, što omogućava da se u kratkom periodu vrši spontana regeneracija mišićnih ćelija srca, što je potpuno revolucionaran metod. Zato sam oduševljen spremnošću direktora Instituta, prof.Bojića da učini sve kako bi nam omogućio da se približimo novim tehnologijama i dospemo u TOP svetske medicine-rekao je dr Velibor Ristić, zamenik upravnika Klinike za kardiologiju.

-Za ovu procedure možemo reći da je mini invazivna metoda koja će pacijentima sa srčanom slabošću omogućiti bolji kvalitet života, mnogima i produžetak života. Presrećna sam što su naši pacijenti dobili još jednu mogućnost, još jednu šansu da tešku i veliku hirurgiju ili izbegnemo, a gde to nije moguuće, barem odložimo-pojašnjava dr Dragana Košević, šef Kabineta za srčanu slabost.

-Bitno je naglasiti da je ova tehnologija potpuno kompatibilna sa svim uređajima koji se ugrađuju u srce, uključujući pejsmejkere, defibrilatore, srčane pumpe i zaliske. Velika mi je čast što učestvujem u ovim timskim poduhvatima koji su zahvaljujući rukovodstvu Instituta intenzivirani u poslednje dve godine, a srećan sam što smo uvodeći nove metode mnogim pacijentima ne samo produžili život, već popravili kvalitet njohovog življenje-kaže kardiohirurg dr Petar Vuković.

Pacijent Ljubinko Čolić iz Kraljeva, kojem je ugrađen specijalni uređaj, kaže da se oseća dobro. Njegovo srce je radilo svega 10 odsto, zbog čega se osećao nemoćno i umorno. Očekuje da će ovaj aparata dati živosti njegovom oslabljenom srcu i zahvaljuje se svojim lekarima koj su mu pružili ovu šansu.

Sledeće  operacije ove vrste na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” su već zakazane za početak jula ove godine.