U radnoj poseti Institutu “Dedinje” protekla dva dana boravio je prof.dr Mihael Hubler (Michael Hübler) ugledni kardiohirurg iz Ciriha, koji je sa našim timom lekara u kojem su bili dr Petar Vuković, dr Petar Milačić, dr Siniša Jagodić i dr Dragana Košević, implantirao dve pumpe za dugotrajnu mehaničku potporu cirkulacije. Srčane pumpe su ugrađene pacijentima sa terminalnom srčanom slabošću, kojima je to za sada jedini “lek” i mogućnost da dočekaju transplantaciju. Operacije su protekle dobro, pacijenti čijem je oslabljenom srcu bila potrebna hitna potpora, su dobro.

– Mi u Institut “Dedinje” već imamo uspešno postavljen program dugotrajne potpore cirkulacije i do sada smo ugradili deset LVAD-pumpi, pre ove dve implantacije. Međutim, u medicini koja svakodnevno napreduje, procedure se osavremenjavaju, pa je tako i ugradnja srčanih pumpi otišla još jedan korak napred. Radna poseta prof.dr Hublera pružila nam je priliku da se upoznamo i sa minimalno-invazivnim pristupom ugradnje LVAD-pumpi, koji do sada kod nas nije bio primenjivan. To između ostalog podrazumeva minimalno sečenje grudne kosti i mali bočni međurebarni rez, što do sada nije bio slučaj-objašnjava dr Dragana Košević, koja rukovodi kabinetom za lečenje terminalne srčane slabosti.

– Prvi put sam u Beogradu i veoma sam prijatno iznenađen lepom atmosferom i mladim, ambicioznim i stručnim lekarima koji odlično obavljaju svoj posao. Do sada, bez ikakvih komplikacija ugrađenih deset LVAD-pumpi, zaista je veliki uspeh i to ne samo za vas, već i za ovaj važan program koji je svuda u svetu, s obzirom na hronični nedostatak donorskih organa, u velikoj ekspanziji. Raduje me da ste taj trend prepoznali i prihvatili ga – kaže ugledni gost iz Ciriha, prof.dr Hubler i ističe da bi veoma voleo da se saradnja nastavi i uspostavi redovna razmena stručnih edukativnih programa na nivou obe klinike.