U okviru Međunarodnog kongresa o srčanoj slabosti „Brano Heart Forum“ u Mišarskoj ulici u Beogradu, na broju 16, gde je proveo deo svog života, otkrivena je spomen-ploča prof. Branu Radovančeviću,  istaknutom doktoru, naučniku i humanisti koji je slavu stekao u znamenitom hjustonskom Texas Heart Institute.

Spomen-ploču, postavljenu u znak sećanja na ovog svetski priznatog stručnjaka koji je preminuo 2007. godine, otkrili su zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić i čuveni kardiovaskularni hirurg iz Hjustona Bad Frejžer (O.H. Bud Frezier).

Profesor Frejžer koji koji je obavio više od hiljadu transplantacija srca i ne manje implantacija mehaničkih srčanih potpora, uključujući i ugradnju veštačkog srca, se prisetio dana provedenih sa Branom Radovančevićem.

-Branu sam upoznao kada je 1984. godine stigao u SAD, a ubrzo svoj posao više nisam mogao zamisliti bez njega. Drago mi je što se tada oženio Srpkinjom iz Amerike i odlučio da ostane. Samo 1987. godine uradili smo 78 transplantacija srca, a ne mogu ni zamisliti da je to moglo biti urađeno bez Brane, jer on je bio od neverovatne pomoći, ne samo kao lekar, nego i kao čovek. Bio je divno ljudsko biće, čovek kojeg niko nikada nije mogao čuti da viče. Jednostavno, bio je bolji od mene – nije štedeo reči prof. Frejžer, podsećajući da je dr Radovančević pre svega bio dragocen lekar koji je spasio mnoge živote.

-Mi smo ponosni na njega, a budite i vi, jer on je bio divan sin Srbije koji se ponosio svojim poreklom – rekao je prof. Frejžer izražavajući zahvalnost Beogradu što se Brane Radovančevića seća i na ovakav način.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je presrećan što Grad neguje kulturu sećanja i postavlja spomen-ploče umetnicima, piscima, lekarima, svima onima koji su doprineli da se naše društvo razvija.

-Profesor Radovančević je jedan od naših najznačajnijih lekara koji je svetsku slavu stekao u svetu, u prestižnom Hjustonu, a danas je lepa prilika da mu se i na ovakav način odužimo. Kažu da čovek dva puta umire, prvi put kad umre fizički, drugi put kad ga ljudi zaborave. Ali, ono što je sigurno, Beograd ne zaboravlja svoje istaknute sugrađane.  Nije zaboravio ni našeg znamenitog hirurga dr Radovančevića koji je primer kako naši stručnjaci mogu da naprave svetsku karijeru, a samim tim je i inspiracija mnogima, posebno lekarima i onima koji se odluče za medicinu – rekao je Goran Vesić i zahvalio se njegovim kolegama iz Hjustona, lekarima iz evropskih i domaćih medicinskih centara koji su svojim dolaskom pokazali kakvo poštovanje imaju prema dr Radovančeviću.

Prisutnima se obratio i predsednik Opštine Vračar prof. dr Milan Nedeljković rekavši da Brana Radovančević živi kroz sve one koji gaje sećanje na njega i njegovo delo, podsećajući da je on jedan od onih Vračaraca koji su pokazali koliko mogu da budu poštovani ne samo u Srbiji nego i u celom svetu.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovala je i Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Grada, pomoćnica direktora Instituta „Dedinje“ prof. Aleksandra Nikolić, brat dr Brana Radovančevića prof. Rajko Radovančević, znameniti lekari iz Amerike, Evrope i Srbije.