U Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” otvorena je  najsavremenija  angio-sala u regionu, koja će, na oduševljenje svih zaposlenih, nositi ime ranopreminulog dr Sretena Grujičića. Gromoglasan aplauz poslenika medicine prolomio se salom, nakon što je direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić ozvaničio ono što leži u srcima svih onih koji su poznavali dr Grujičića i njegov rad .

– Angio-sala će nositi ime čoveka neverovatnih ruku i ideja čiji je doprinos interventnoj kardiologiji, u tako malo godina života, nemerljiv – rekao je prof. Bojić.

U prisustvu brojnih zdravstvenih radnika „Dedinja“ i drugih zdravstvenih institucija, te državnih predstavnika, čast da simboličnim pritiskom na tastaturu ovog „čuda medicinske tehnike“ ozvaniči puštanje u rad prve hibridne kateterizacione sale, najmodernije u regionu, pripala je akademiku Miodragu Ostojiću, čoveku za kojeg svi, i u stručnim krugovima, i van njih, kažu, da je mnogo zadužio srpsku kardiologiju. Akademik Ostojić je pedeset godina proveo radeći u salama za kateterizaciju, i, kako to sam kaže, ”još nije okačio kopačke o klin”, jer za njega je rad u angio-sali još uvek vrhunski izazov i uzbuđenje. A doživeti da pred sobom imaš “Filipsov” sistem AZURION 7, koji je tako konfigurisan da se angio-sala može koristiti  i za  kardiohirurgiju, i za  vaskularne operacije, jer poseduje operacione stolove lako prilagodljive i za te namene – to je za interventne kardiologe i invazivne radiologe, prava sreća.

– Sistem je univerzalan i omogućava snimanje celog vaskularnog sistema, od glave do pete. Imati ovakvu tehnologiju izuzetno je važno za bolesnike, ali i za doktore, jer im ona veoma olakšava posao. Sistem omogućava pogled iz svakog ugla, ima neverovatan opseg pokretljivosti, ne samo rendgen-cevi, nego i stola, koji, figurativno rečeno, po svojoj kraćoj osovini ima osobine kolevke, a po dužoj osovini funkcioniše kao klackalica i omogućava podizanje i nameštanje pojedinih delova tela – objasnio je na predavanju koje je prethodilo svečanom otvaranju, prof. dr Miodrag Ostojić.

AZURION 7 je poslednja tehnološka generacija koja omogućava da se slike sa drugih aparata (skenera ili ultrazvuka) ubacuju na monitor, te da se ukupna slika sa svih njih integriše i sinhrono pomera, što je od izuzetnog značaja u interventnim procedurama, naročito kod srčanih valvula, a  čijim će se interventnim “popravkama” “Dedinje” sve više baviti – nagoveštava akademik Ostojić i ističe da nova oprema u odnosu na sale iz 2000-te godine petostruko smanjuje zračenje pacijenata i osoblja, a u odnosu na rendgenske sisteme sedamdesetih godina, zračenje je trideset puta manje. Koliko je to značajno, dovoljno je reći da su doktori koji su radili u salama za kateterizaciju zbog velikog zračenja češće bili izloženi malignitetima i ugrožavanju reproduktivnih sposobnosti.

– Ova sala i njena tehnologija su ostvarenje Hipokratovog sna, sna svakog istinskog lekara – humaniste. Nije san samo uspešno uspostaviti dijagnozu, a onda plakati nad tužnom sudbinom. Hipokratov, a naravno i san svih lekara je, oboljenje izlečiti.  Lečenje akutnog srčanog udara u salama za kateterizaciju  direktno spašava ljudske živote. Sretan sam što je država to prepoznala i omogućila otvaranje brojnih kateterizacionih sala širom Srbije. U bliskoj budućnosti sale za kateterizaciju, koje imaju tehnološke mogućnosti poput ove koja je otvorena na “Dedinju”, postaće svojevrsne laboratorije u kojima će se bolesnici lečiti matičnim ćelijama. Radi se na tome i to je bliska budućnost u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, a naročito kod popuštanja srca i srčanih slabosti. Za to vreme, sa ovakvim tehnološkim iskoracima i kvalifikovanim kadrom, kakav na “Dedinju” već postoji, te sa vizijom razvoja koju ima direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić, ovaj Institut je već spreman.