PREDSEDNIK VUČIĆ: “DEDINJE 2” BIĆE BISER NAŠE MEDICINE

Za Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, jednu od vodećih zdravstvenih ustanova u oblasti kardiovaskularne medicine u Evropi i svetu, danas je veliki dan, dan na koji se čekalo 25 godina, dan u kome je dugo sanjani san postao java. Postavljanjem kamena temeljca za gradnju nove zgrade „Dedinja 2“ počela je realizacija projekta na koji su zaposleni u ovoj kući, ali i pacijenti i građani Srbije, a može se slobodno reći i građani regiona, jer i oni su naši pacijenti, čekali četvrt veka. Kamen temeljac za budući objekat postavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Instituta prof. dr Milovan Bojć, a postavljanje temelja i početak gradnje osveštao je Njegova svetost Patrijarh srpski G. Irinej.

Ovom značajnom činu prisustvovali su i predsednica Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, pojedini ministri Vlade, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa saradnicima, direktori fondova, brojni predstavnici političkog, javnog, kulturnog života, predstavnici akademskih i verskih zajednica, pojedinci iz diplomatskog kora, visoki gosti iz regiona među kojima i ministri zdravlja Severne Makedonije i Republike Srpske…

-Veoma sam srećan što se danas nalazim na ovom mestu. Veoma sam zahvalan i Vama gospodine Bojiću i lekarima Instituta „Dedinje“, koji primećuju koliko se trudimo da ulažemo u zdravstvo i da stvari menjamo. A tek smo počeli da menjamo, svesni da snaga jedne države počiva na zdravlju i obrazovanju njenih građana – rekao je predsednik Vučić naglašavajući da mu je velika čast što polaganjem kamena temeljca otvara radove na rađanju jednog velelepnog objekta koji je od ogromnog značaja za celu Srbiju i region.

-Taj neizgrađeni objekat već nazivamo „Dedinje 2“, kao da on već postoji, jer narod zna, kad nešto počnemo, to i uradimo. To je poverenje koje se ne sme izneveriti. Cilj nam je da gradimo i menjamo sve što nije urađeno prethodnih 50 godina. Počeli smo od kliničkog centra u Nišu, izgradićemo moderne kliničke centre u Vojvodini i Kragujevcu. Na „Dedinju“ će prvo biti urađeno 14.000 kvadrata novog objekta, a potom i rekonstrukcija postojeće zgrade Instituta od 9.000 kvadrata, a sve će biti opremljeno najmodernijom medicinskom opremom. Biće investirano 42,8 miliona evra. To je veliki izazov i rezultat naše države, to je nešto čime treba da se ponosimo, jer „Dedinje 2“ će po završetku gradnje imati kompletnu ambulantnu službu, koronarnu jedinicu sa osam postelja, više od 100 novih postelja, od kojih 24 za intenzivnu negu, četiri nove kardiohirurške sale… Biće to jedan od bisera medicinskih ustanova u Srbiji, rekao je predsednik Vučić, ističući da želi zadovoljne zdravstvene radnike koji će biti najbolji u svojoj zemlji, a ne u Nemačkoj. Zato želimo da ulažemo u naš kadar, država čini sve da se materijalni položaj zdravstva popravi, pa će plate biti povećane i u ovoj godini.

-Hoćemo da stvorimo uslove da budu zadovoljni zdrastveni radnici, ali i pacijenti, da se za 50 odsto povećaju operativni programi, a time ukinu i liste čekanja, da se preduprede bolesti srca i krvnih sudova koje desetkuju populaciju. To sve radimo ne zato što smo bolji ljudi od nekih drugih. Hteli su i neki drugi da grade bolnice, ali nisu nikada izgradili ni jednu. Nisu mogli jer nisu uredili fiskalni sistem i javne finansije. Mi jesmo i zato je Srbija danas druga zemlja, sa sve nižim javnim dugom i sve više novca za ulaganje. A zato su zaslužni svi građani koji su verovali u mere koje smo sprovodili i podneli teret finansijske konsolidacije. I vi ne lečite teške srčane probleme aspirinom već radikalnim hirurškim zahvatima. Tako smo i mi morali da radikalnim rezom dovedemo u red finansije u zemlji da bi zdravi mogli dalje-rekao je Aleksandar Vučić zahvalivši se lekarima i osoblju Instituta što su održali iskru znanja i spasili i produžili mnoge živote, poželevši im da ostanu sigurni u svoje ruke i znanje i u obnovljenim bolnicama, kao najbolji, privuku pacijente iz celog regiona.

„DEDINJE“ JE SRPSKI BREND

-Četvrt veka smo čekali na ovaj dan i svoju bitku dobili, ali ne bismo je dobili da nije Aleksandra Vučića koji je pokrenuo velike investicije u zdravstvu. Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre, hvala Vam što ulažete ovoliko u zdravstvo, što se borite da se zaposle mladi lekari, rekao je direktor Instituta“ prof. dr Milovan Bojić ističući da je „Dedinje“ srpski brend prepoznat svuda u svetu iza čijeg imena stoji veliki broj istaknutih medicinskih radnika i armija zadovoljnih pacijenata. Prof. Bojić se posebno zahvalio i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, za sve što su on lično i Grad Beograd učunili za Institut.

Prof. Bojić je podsetio da su uspesi i rezultati rada daleko nadilazili prostorne mogućnosti ove ustanove koja se „gušila“ u malim hodnicima i sanitarnim koridorima, bez pristojne ambulantno-polikliničke službe, bez logističkih službi, u stešnjenoj biohemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji, u prostorima za intenzivnu negu sa malom propusnom moći, bez dovoljno operacionih i hibridnih sala, učionica, lekarskih soba, bez garderoba i najelementarinijih uslova za rad zaposlenih u ovoj kući. -Institut se ni u tim stešnjenim uslovima nije predavao. Dizao je svoj rejting ne osvrćući se na prostorne okolnosti, izuzetnim naporima i strpljivošću svog stručnog kadra nadomeštao je nedostatak prostora i strpljivo čekao. I dočekao: gradnjom „Dedinja 2“ Institut će zaokružiti ne samo svoju prostornu organizaciju, već će podići i svoju funkcionalnu sposobnost, kao što sam još dalekih devedesetih godina, za vreme svog prvog mandata planirao -kazao je prof. Bojić.

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ počeo je sa radom 1978. godine utemeljen na dobroj viziji dr Adamova i dr Vučinića, odvajanjem vaskularne klinike iz bolničkog centra „Dragiša Mišović“. Odvojeno od matične kuće, vaskularno odeljenje se zateklo u jednoj maloj polumontažnoj baraci, ali je krenulo sa velikim planovima u u vaskularnoj hirurgiji, a potom i kardiohirurgiji. Nakon što se posle nekoliko godina kolektiv našao na klizavoj prekretnici, dolaskom prof. dr Milovana Bojića trasiran je put ozbiljnog daljeg razvoja.

-Devedesetih godina prošlog veka postojeća zgrada je nadzidana i izgrađen njen novi deo. Učetvorostručeni su prostorni kapaciteti, a udesotorostručen je asortiman medicinskih usluga. Tada izgrađeni prostori su se pokazali kao nasušna potreba, jer su se kardiovaskularne bolesti pokazale kao ubica broj jedan i ozbiljno zapretile čovečanstvu. U posrnuloj srpskoj ekonomiji i depresevnoj atmosferi koja je vladala i u zdravstvu, graditi i upustiti se u stvaranje ovako respektabilne isnitucije, bila je hrabra, ali vizionarska odluka: na Institutu je za proteklih dve i po decenije operisano više od 100.000 pacijenata, a kvalitetom i brojem zahvata na krvnim sudovima i srcu „Dedinje“ se približilo samom evropskom vrhu -podsetio je prisutne na razvojni put Instituta direktor Bojić.

– Paradoksalno je, ali tačno, da je Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ devedesetih godina, upravo u vreme najteže ekonomske krize, bio najuspešnija zdravstvena ustanova u celom regionu, a po brojnim parametrima četvrti u Evropi. Kako se do toga došlo?

Pre svega je formiran najbolji tim stručnog kadra, od lekara do ostalog medicinskog osoblja, tim koji je, kako to često voli da kaže direktor Instituta „Dedinje“, ličio na šampionski tim „Crvene Zvezde“ iz Barija 1991. godine. Doktori „Dedinja“ su predstavljali rezultate svoga rada u celom regionu. Bili su pravi magnet za privlačanje staranih pacijenata, tako da se ceo region lečio na ovom Institutu. U to teško vreme na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ nije bilo lista čekanja, a pacijenti su bili prezadovoljni pruženim uslugama. Institut je od velikih devizinih priliva stalno poboljšavao materijalni položaj svojih zaposlenih, a o „čuvenim“, najboljim „dedinjskim“ platama se pričalo. Svi su želeli da dobiju radno mesto u ovom uspešnom kolektivu – rekao je prof. Bojić

-Institut je proslavio tadašnju jugoslovensku i srpsku kardiovaskularnu medicini podvizima koji su svetski priznati u medicinskoj nauci i praksi. Podsećanja radi, na „Dedinju“ je davne 1963. godine ugrađen prvi pejsmejker u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji, prvi kardioverter defibrilator, prvi subkutani kardioverter defibrilator, prvo parcijalno veštačko srce, prvo totalno veštačko srce, obavljene su prve uspešne transplantacije jetre i srca i mnogo toga prvog, čije nabrajanje odvlači dragoceno vreme, ali ukazuje na dragocen doprinos ove kuće srpskoj medicinskoj nauci i praksi. Takav razvojni put je iznova tražio nove prostore .

Potreba za izgradnjom „Dedinja 2“ rasla je poput kvasca. Na neke operacije srca čekalo i po nekoliko godina, što je bilo nedopustivo. Danas se na te intervencije čeka manje od pet meseci. Isto je i sa operacijama na velikim krvnim sudovima i drugim interventnim procedurama na srcu. Liste su smanjene za 85 odsto. U prošloj godini je urađen rekordan broj operacija na otvorenom srcu. Broj od 2.206 kardiohirurških zahvata svrstao je Institut „Dedinje“ na četvrto mesto u Evropi, ali ne samo prema broju nego i kvalitetu usluga, prema dužini bolničkog lečenja, po minimalnom broju bolničkih komplikacija, ali i po velikom zadovoljstvu pacijenata, utvrđenom od strane nezavisnih isntitucija -obavestio je prisutne direktor Instituta, napominjući da će po ovogodišnjem planu i programu stručni kadar Instituta će izvesti 2500 operacija na otvorenom srcu.

-Taj broj će biti veći od broja operacija sa ekstrakorporalnim krvotokom u svih 77 centara u Nemačkoj. To znači da kada ste u nečemu ispred Nemačke, onda ste i prvi u Evropi. To samo po sebi potvrđuje da je ulaganje u Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, ulaganje u budućnost, ulganje u temelje Nacionalnog instituta za srce i krvne sudove, koji našoj Srbiji i te kako treba.

Direktor Bojić se posebno zahvalio Vladinoj Kancelariji za javna ulaganjana čelu sa Markom Blagojevićem koja vodi poslove gradnje novog i rekonstrukciju starog objekta. Novac je već opredeljen i stiže iz kredita Evropske razvojne banke. Novu zgradu „Dedinja 2“ gradiće građevinska kompanija W.D. Concord West D.O.O. Prema planu, nova zgrada bi trebala biti završena za otprilike godinu i po dana.

Gradnja počinje! Na radost stotina hiljada pacijenata, građana Srbije, brojnih prijatelja naše kuće, na radost svih naših vrhunskih lekara i sestara, na radost budućih generacija medicinara, kojima će „Dedinje 2“ biti inspiracija da ostanu u zemlji, a onima koji su otišli da se vrate kući i tu pronađu ono što su tražili.