Opredeljeni da svim mogućim metodama kojima savremena medicina danas raspolaže, kako bi pomogli bolesnicima za čije srce bez mehaničke potpore, a potom i organa donora – nema nade, stručni timovi Instituta Dedinje pokreću proces oživljavanja programa transplantacije koji je u našoj kući, još pre više od 20 godina, bio i te kako živ.

Pre desetak dana lekari našeg Instituta izveli su kompleksne operacije na bolesnicima sa srčanom slabošću, a kojima je bila neophodna brza srčana potpora kako bi dobili šansu da dočekaju transplantaciju i odgovarajući organ.

Bolesnike je, sa timom svojih saradnika, obišao direktor Instituta Prof. dr Milovan Bojić, ne krijući zadovoljstvo što je njihovo stanje nakon ovih teških operativnih zahvata – stabilno.

Zoranu Milićeviću stručni tim lekara Dedinja, na čelu sa dr Aleksandrom Nikolićem i dr Sašom Borovićem ugradio potpuno veštačko srce, a Bratislav Stefanović i Janoš Omerović su kao potporu svome srcu, da bi izdržalo do moguće transplantacije, dobili mehaničku cirkulatornu pumpu. LAVAD-e  im je ugradio stručni tim lekara na čelu sa Prof. dr Predragom Milojevićem, odnosno dr Sašom Borovićem.

Kako nas je obavestila dr Dragana Košević, direktor Instituta je posetio i bolesnike koji se pripremaju za konzilijum za srčanu insuficijenciju.

– Nakon detaljnih pregleda svih pet bolesnika, njihovo stanje će biti prezentovano konzilijumu kako bi bili potpuno medicinski obrađeni i spremno čekali buduću transplantaciju – objašnjava dr Dragana Košević, koja je po dolasku iz Hjustona, gde je bila na edukaciji za selekciju i lečenje bolesnika sa terminalnom srčanom insuficijencijom, zadužena na Institutu za selekciju bolesnika za transplantacioni program, ali i za mehaničku cirkulatornu potporu.