Institutu “Dedinje” pripala je velika čast da u svoje stručne redove dovede jedno veliko ime kardiovaskularne hirurgije. Novi član institutskog kolektiva postao je vrhunski kardiovaskularni hirurg prof. dr Tomislav Klokočovnik, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i direktor Kardiovaskularne klinike ljubljanskog Kliničkog centra. Uglednog stručnjaka primio je direktor Instituta “Dedinje” prof. dr Milovan Bojić, istakavši da je reč o vrhunskom hirurgu koji će obogatiti asortiman zdrvastvenih usluga koje “Dedinje” pruža, a kao vrsni pedagog širiti prepoznatljivu dedinjsku školu i dati joj lični dopinos.

-Dolazak prof. Klokočovnika omogući će da “Dedinje” postane centar u koji će na edukaciju dolaziti hirurzi iz celog regiona, Evrope i sveta jer će uvaženi profesor tu praksu iz Ljubljane preneti i u Beograd. Naše mlade lekare učiće mini-invazivnoj hirurgiji mitralne i aortne valvule, arkusa, ali i mini-invazivnoj vaskularnoj hirurgiji. Verujemo da će saradnja koja je danas dogovorena dati veoma značajne rezultate za kardiovaskularnu medicinu celog regiona. Prof. dr Klokočovnik zna da dolazi u prestižni regionalni centar, jedan od najvećih centara u Evropi. Upoznat je da naš Institut godišnje uradi više od 2000 operacija sa upotrebom pumpe za EKC krvotok i jasno mu je da je to više nego što rade klinike u Nemačkoj. Dobro je upoznat i sa potencijalima naše ustanove, pa prelazak na Institut “Dedinje” smatra izazovom ne samo za njega nego i za našu ustanovu koja teži ka još boljim rezultatima. Meni kao direktoru ove ustanove predstavlja veliku čast što smo se danas sreli i tako brzo dogovorili saradnju. Ja svim srećnim danima mog života pridodajem i ovaj dan jer sam uvek srećan kada u “prelaznom roku” dobijem ovakvu zvezdu, kada dobijem, fudbalskim jezikom rečeno, Maradonu – kaže prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta “Dedinje”.

Izražavajući zadovoljstvo što je stupio u kontakt sa prof. dr Bojićem, i dobio priliku da da svoj doprinos slovenačko-srpskoj saradnji u oblasti medicine, ali i uglednoj kući kao što je Institut “Dedinje”, prof. dr Klokočovnik  je rekao:

– U kardiohirurgiji Kliničkog centra Ljubljana radim više od 35 godina i dobro sam upoznat da sam došao u izvanrednu instituciju koju su posećivali čuveni hirurzi iz celoga sveta, među kojima i doktor Denton Kuli koji je bio i moj učitelj, jer ja sam specijalizaciju završio u Hjustonu. Nastojaću da prenesem ovde svoje iskustvo sa moje ljubljanske klinike koja se usmerila na  minimalno invazivnu hirurgiju i transplantaciju. Mi  još od 1996. godine  uspešno pokrivamo  tu oblast: menjamo aortnu i mitralnu valvulu sa mini incizijom, rekonstruišemo velike krvne sudove i arkus  kroz male rezove, radimo vaskularnu hirurgiju kroz mini pristupe. Drago mi je što ćemo početi tu saradnju i inicirati mlade hirurge, jer na mladima svet ostaje. Drago mi je i što ćemo proširiti saradnju između naše dve kardiovaskularne hirurgije. Očekujem da mladi hirurzi iz sveta počnu dolaziti na edukaciju u vašu, a sada i  moju instituciju, kao što dolaze u Ljubljanu. U Ljubljani je prošle godine bilo preko 45 raznih hirurga, profesora, predstavnika brojnih klinika iz Nemačke, Italije, Malte, Saudijske Arabije, Emirata, Irana, Iraka, Turske… Svi su oni dolazili da nauče od nas kako se izvode razne mini-invazivne i druge savremene procedure – kaže prof. dr Klokočovnik.

Na novinarsko pitanje kako se odlučio za Beograd i „Dedinje“, ugledni profesor je rekao:

– Nekada smo bili zajednička država i negde u duši smo još uvek zajedno, a puno mojih saradnika u Ljubljani je iz ovih krajeva, iz Srbije i Crne Gore… Nemamo ni velike jezičke barijere, dobro se razumemo. ”Dedinje” je uvek bilo klinika o kojoj se nadaleko čuje, koja radi mnogo i dobro. Klinički centar u Ljubljani radi 1ooo kardiovaskularnih operacija godišnje. Vi radite skoro dva i po puta više. Međutim, Klinički centar Ljubljana je u organizaciji EUROTRANSPLANT i prvi smo u svetu po broju transplantacija srca. Mi smo mala država sa dva miliona stanovnika, a godišnje radimo oko 33 transplantacije srca tako da smo izbili na prvo mesto i već nekoliko godina smo tu. Nadam se da će i Srbija ući u Eurotransplant i da će taj program zaživeti u “Dedinju” – poručuje prof. Klokočovnik.

-Sa vašim dolaskom nadam se da će se i to ostvariti, jer, vi na Institut „Dedinje“ ne donosite samo svoje ime nego i sva ona poznanstva, veze, svoju veliku školu, doktore i sve ono što ide uz vaše ime. Sve to se nastavlja na našem Institutu dolaskom prof. Klokočovnika, što je za našu kuću od nemerljive koristi – poručuje prof. dr Bojić.