Ugledni doktor Laszlo Kornyei iz Budimpešte sa timom naših doktora:
dr Dejan Kojić, dr Dragoslav Nenezić, dr Aleksandra Nikolić i dr Dejan Vukajlović

Još jedan iskorak struke. Još jedna nova metoda je usvojena. U Institutu „Dedinje“ održan je elektrofiziološki workshop u okviru kojeg je u rad Instituta uvedena nova metoda fokalne krio-ablacije srčanih aritmija. Ta procedura nije samo prvi put urađena na Institutu, već je bila prvenac i u Srbiji, i u celom regionu Zapadnog Balkana.

Urađene su četiri krio-ablacije kod pacijenata čiji je supstrat u blizini glavne raskrsnice sprovodnog sistema srca (AV čvora). Kod ovih pacijenata je već pokušavana ablacija radiofrekventnom energijom, ali se od ablacije odustajalo zbog visokog rizika od komlikacija, prvenstveno AV bloka i potrebe za implantacijom stalnog pacemaker-a.

Proceduru fokalne krio-ablacije uradili su naši interventni elektrofiziolozi Odeljenja za elektrofiziologijku i elektrostimulaciju dr Dejan Kojić, dr Dejan Vukajlović, dr Velibor Ristić i dr Milosav Tomović.

Proktor i supervizor ovih procedura bio je naš gost, ugledni doktor Laszlo Kornyei iz Budimpešte, inače interventni elektrofiziolog sa velikim iskustvom u fokalnim krio-ablacijama pedijatrijskih pacijenata i odraslih sa urođenim srčanim manama.

-Prednost ove metode je u tome što nam omogućava da doziramo energiju i testiramo nivo rizika primenom krio-energije na minus 30 stepeni Celzijusa (krio maping). Ukoliko ne registrujemo AV blok, bezbedno je na tom mestu aplicirati krio-energiju do temperature od minus 70 stepeni Celzijusa i trajno eliminisati supstrat aritmije. Ukoliko se registruje AV blok, krio-energija se stopira i nastavlja se traženje bezbednijeg mesta za ablaciju. Zahvaljujući krio-mapingu ova tehnologija je značajno bezbednija od standardne radiofrekventne ablacije za pomenute grupe pacijenata. A treba napomenuti da se uglavnom radi o vrlo mladim pacijentima, adolescentima i pacijentima u dvadestim i tridesetim godinama života – objašnjava dr Dejan Kojić.

Odeljenje za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju planira da fokalnu krio-ablaciju uvede kao standardnu metodu lečenja aritmija kod pacijenata sa visokim rizikom.

Slike sa procedure: