KARDIOLOZI IZ SAUDIJSKE ARABIJE NA OBUCI

Prethodnih nekoliko dana na „Dedinju“ je trajala radionica za rotablaciju koronarnih arterija u kojoj su interventni kardiolozi Instituta obučavali svoje kolege iz Saudijske Arabije ovoj, u savremenoj medicini veoma značajnoj proceduri. Tim povodom je organizovana i konferencija za medije na kojoj  su radionicu predstavili prof. dr Aleksandra Nikolić, pomoćnik direktora za medicinske poslove i interventni kardiolozi dr Mihajlo Farkić i dr Dragan Topić koji su, kao lekari sa najvećim iskustvom u izvođenju rotacione aterektomije, vodili ovu radionicu. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici kompanije Boston Scientific-a sa kojima Institut ima veoma uspešnu saradnju, kao i interventni kardiolozi i tehničari iz nekoliko medicinskih centara iz svih delova Saudijske Arabije.

Prof. dr Aleksandra Nikolić nije krila zadovoljstvo što  Institut “Dedinje“ postaje ustanova u kojoj se rade najsavremenije procedure i ima lekare koji su dostigli takav stručni novo da mogu biti reprezentativni učitelji.

-Naši lekari su sticali znanje u vrhunskim svetskim medicinskim centrima. Svoje stručne sposobnosti su podigli na najviši nivo, ali nisu otišli u svet već svet dovode u Srbiju. Na to smo posebno ponosni – ističe prof. dr Aleksandra Nikolić, podsećajući da se na kongresima može mnogo teoretski naučiti, ali da su radionice te na kojima se, osim teoretskog može steći i najpraktičnije znanje. I što je najvažnije, u toku trajanja ove radionice nekoliko pacijenta je dobilo očišćene koronarne arterije, dobro se osećaju i nakon jednog dana od intervencije odlaze oporavljeni svojim kućama.

  – Našim kolegama iz Saudijske Arabije teoretski i praktično predstavili smo i približili  rotacionu aterektomiju kao metodu lečenja izuzetno kalcifikovanih srčanih arterija, koje nisu mogle biti proširene uobičajenim procedurama  balon dilatacije. Učili su rotablaciju u našoj radionici prvo kroz teoretsku, a potom i praktičnu nastavu, primenjujući ovu metodu kod nekoliko pacijenata gde  primena standardnih procedura nije bila moguća. Naučili smo ih kako se specijalno konstrurisanom sondom sa dijamantskim vrhom koja se uvodi u srčanu arteriju i pod velikom brzinom rotacije (160 000 obrtaja u minuti) uspešno čiste kalcifikovane arterije, praktično struganjem naslaga kalcijuma. Na Institutu „Dedinje“se ova metoda sprovodi od 2011. godine i dosad je izlečeno više desetina pacijenata sa uspešnošću od 99 odsto. Svetska populacija je sve starija, produžen je životni vek, a pridruženi faktori rizika (cigarete, šećerna bolest, bolesti bubrega) dovode do povećanog taloženja kalcijuma u zidovima krvnih sudova, pa je sve više pacijenata sa kalcifikovanim srčanim arterijama, pred kojima konvencionalne metode posustaju, pa smo rotablaciju vratili na velika vrata“ – kaže dr Mihajlo Farkić, interventni kardiolog Instituta „Dedinje“ koji je i sertifikovani edukator (proktor) kompanije „Boston Scientific“ za Evropu, Bliski Istok i Afriku. 

-Kalcifikovane naslage u zidovima srčanih arterija predstavljaju rizik za oboljevanje i umiranje kod pacijenata kod kojih registruju. S obzirom na to da su te naslage veoma tvrde i teško ih je razbiti i lečenje tih pacijenata je kompleksno. Postoji nekoliko metoda koje se mogu koristiti za ove intervencije, a svakako najbitnija od njih je rotaciona aterektomija, odnosno rotablacija srčanih arterija. Ova metoda je  uvedena u kliničku praksu još 1989. godine, ali je poslednjih nekoliko godina u fokusu interventne kardiologije, s obzirom na to da se u svakodnevnoj kliničkoj praksi sve češće sreću pacijenti sa izraženim kalcifikacijama u krvnim sudovima, te kod njih nije moguću izvršiti proširenje krvnog suda (dilataciju) konvencionalnim metodama – na primer balon dilatacijom. Tada je kod pacijenta potrebno uraditi rotablaciju arterija srca – objašnjava dr Mihajlo Farkić. 

Ovu metodu je moguće primeniti i kod pacijenata koji već imaju stent u srčanoj arteriji, ali koji nije dovoljno i zadovoljavajuće raširen unutar tela zbog prethodno postojećih naslaga kalcijuma. Komplikacije su veoma retke kod ove metode i gotovo sve se rešavaju na licu mesta, u sali za kateterizaciju srca.

– Ove godine imali smo čast da u saradnji sa predstavnicima kompanije „Boston Scientific“iz SAD, koja je proizvođač uređaja za rotablaciju, organizujemo kurs ovde kod nas,u našoj Srbiji, a koji je pohađalo nekoliko interventnih kardiologa iz Saudijske Arabije. Ovo je bila prilika da sa kolegama iz inostranstva razmenimo iskustva, jer bogata Saudijska Arabija ima izvanredne mogućnosti za primenu najsavremenih metoda u kardiovaskularnoj medicini, a ovu priliku su iskoristili da svoju interventnu kardiologiju obogate za još jednu proceduru-rotablaciju, učeći od nas ovu prilično komplikovanu intervenciju – istakao je dr Dragan Topić, jedan od rukovodilaca radionice. 

 

A da bi došli do nivoa da mogu biti „učitelji“ rotacione aterektomije lekari Instituta su prošli mnoge škole. Prva iskustva su imali sa proktorima (sertifikovanim edukatorima) iz Poljske i Grčke, a nakon inicijalne obuke su krenuli da rade ove intervencije potpuno samostalno. Prošli su i treninge u Austriji, Belgiji i Poljskoj, kod eminentnih profesora i autora monogobrojnih radova objavljenih u vrhunskim svetskim časopisima (prof. Gaul, prof. Barbato, prof. de Bruyne, prof. Rečuh).

Domaćinima radionice za rotablaciju Instituta „Dedinje“ u ime gostiju iz Saudijske Arabije zahvalio se dr Ali Alabdali interventni kardiolog iz Taifa, rekavši da je srećan što je naučio novu proceduru koju će u svojoj zemlji primenjivati.

-Bilo je zaista prijatno boraviti na Institutu. Svi su tako ljubazni i predusretljivi. Sistem rada i organizacija Instituta su odlični, pa će mi i to iskustvo poslužiti kad se budem vratio u svoj Taif – istakao je dr Alabdali dodajući na kraju da je Srbija prelepa zemlja i da je srećan što je bio u prilici da je bar malo upozna.