Vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili su kompletnu dezinfekciju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Ovo je drugi put da ruski stručnjaci za dezinfekciju sprovode mere zaštite na „Dedinju“, a prema rečima nadležnih, svi zaposleni sprovode preporuke i uputstva u borbi protiv daljeg širenja epidemije virusa COVID 19. ABHO, kao zajednička jedinica za pružanje pomoći Srbiji u sprečavanju širenja korona virusa, nosilac je planiranja, pripremanja, organizovanja i neposredni je izvršilac zadataka obezbeđenja od nuklearne, hemijske ili biološke opasnosti.

– Spratove obrađujemo od vrha prema prizemlju, dezinfikujemo sav nameštaj, plafone i podove. Nema u tome ništa komplikovano, samo što morate dugo nositi zaštitno odelo i ogromne količine tečnosti”, izjavio je komandant Sergej Kabitov. Ruski stručnjaci dezinfikovati su specijalnim alkoholnim rastvorom površinu od oko 9.000 kvadratnih metara, što uključuje sobe za pacijente, operacione sale, prijemna odeljenja, kao i ceo vozni park.

– Za ovu ustanovu od izuzetne je važnosti da naši prijatelji iz Ruske Federacije koji su tu ovih dana, po drugi put, izvrše dezinfekciju prostora u našoj zdravstvenoj ustanovi, jer sve mora biti sterilno. Za nas ovo znači mnogo, jer je sigurnost naših pacijenata, kao i zaposlenih, na prvom mestu. Vođeni preporukama nadležne epidemiološke službe i stručnih timova, na „Dedinju“, napravljena je posebna organizacija prostora za rad u uslovima epidemije, što podrazumeva potpunu spremnost da i u ovoj situaciji prihvatimo sva hitna stanja iz kardiovaskularne hirurgije, za šta su pripravni stručni timovi lekara i medicinskog osoblja. Energičnom akcijom testiranja zaposlenih i pacijenata uspeli smo da prekinemo lanac širenja virusa koji se u našu kuću uvukao preko asimptomatskih pacijenata, iako smo među prvima preduzeli sve preventivne mere i ispoštovali sve preporuke Evropskog centra za prevenciju bolesti, koje su tada sugerisane, kako bismo sačuvali svoj kadar i pacijente – rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“.

S obzirom da je odlučeno da Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ nije predviđen da bude covid-bolnica, u ovu zdravstvenu ustanovu upućuju se pacijenti iz Beograda i šireg regiona, kojima je neophodna hitna medicinska pomoć, što podrazumeva hitnu dijagnostiku i sve vrste procedura vezanih pre svega za zbrinjavanje akutnog infarkta srca.