Ugovor o strateškom partnerstvu Instituta „Dedinje“ i Olimpijskog komiteta Srbije:

 SPOJ VRHUNSKOG SPORTA I VRHUNSKE MEDICINE

 

Kraj oktobra ove 2018. u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, osim po nekim novoosvojenim kardiovaskularnim procedurama, ostaće upamćen i po sklapanju jednog izuzetnog partnerstva. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić, potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu između Olimpijskog komiteta Srbije i Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Ovim ugovorom Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ postao je referentna zdravstvena ustanova Olimpijskog komiteta Srbije koja treba da doprinese boljoj zaštiti sportista. Stručni kadar Instituta vršiće ekspertske specijalističke preglede, dijagnostičke procedure i bolničko lečenje vrhunskih sportista Srbije, učesnika u programima Olimpijskog komiteta, a u saradnji sa OKS planirane su brojne preventivne aktivnosti, sve u cilju što boljeg zdravlja naših sportista.

Domaćini ovog izuzetno značajnog događaja bili su, osim prof. dr Bojića i predsednik Upravnog odbora Instituta, akademik Jovan Haži-Đokić  i dr Velibor Ristić, pomoćnik upravnika naše  klinike za kardiologiju.

Budućim partnerima iz Olimpijskog komiteta Srbije, predsedniku OKS Božidaru Maljkoviću, potpredsedniku Žarku Zečeviću i generalnom sekretaru Đorđu Višackom, kao i brojnim prisutnim novinarima, prof. dr Bojić je predstavio kuću u koju su došli, istakavši da je Institut za ovih 40 godina postojanja izrastao u eminentnu ustanovu i nije slučajno izabran da bude partner Olmpijskom komitetu i brine o zdravlju vrhunskih sportista.

-Ovo je kuća u kojoj je od te 1978. do danas pregledano i operisano celo gledalište našeg najvećeg stadiona “Rajko Mitić,u kojoj je obavljeno na stotine hiljada intervencija i pregleda, spašeno na desetine hiljada ljudskih života.Institut “Dedinje” je oplemenio tadašnju i sadašnju srpsku medicinu. Paradoksalno je, ali tačno, da je naša kuća po rezultatima svog rada, tih devedesetih godina bila među prve četiri klinike u Evropi i među prvih deset u svetu. U našoj kući ugrađen je prvi pejsmejker  u onoj velikoj Jugoslaviji, uvedene su i mnoge druge inovativne procedure. Još pre 25 godina urađene su prve uspešne transplatacije jetre i srca, a samo u ovoj godini srpskoj medicine podarili smo sedam novih kardiovaskularnih procedura koje do sada u Srbiji nisu rađene. Ovo je kuća sa moćnom kardiovaskularnom hirurgijom, moćnom kardiologijom ,moćnom anestezijom. Svojim pacijentima uvek kažemo da čuvaju svoje srce, da dođu po savet, ali kad je pomoć potrebna, ovo je pravo i najbolje mesto-naglasio je dr Bojić, dajući jasan  odgovor zašto baš Institut “Dedinje” postaje referentna kuća za pružanje zdravstvene zaštite olimpijcima i strateški partner Olimpijskog komiteta Srbije.

-Veliko nam je zadovoljstvo  što smo potpisali ugovor o strateškom partnerstvu sa izuzetnim ljudima OKS koji su, bez sumnje, zbog svojih ogromnih uspeha, perjanica srpske spoljne politike i naši najbolji ambasadori u svetu. Biti deo vašeg tima, tima čiji  rezultati podižu srpsku zastavu na najviša postolja, tima koji treba da je uzor svim našim naraštajima, predstavlja izuzetnu čast svakom našem lekaru i svakom članu kolektiva. Naša saradnja je izvanredan spoj vrhunskog sporta i vrhunske medicine koja treba da bude u službi prevencije i dobrog zdravlja naših sportista-rekao je prof. dr Bojić.

-S obzirom da se Institut “Dedinje” izdvaja postignutim rezultatima, ljudskim resursima, opremom i primenom najnovijih medicinskih dostignuća u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesti kardiovaskularnog sistema, potpisali smo ugovor sa najreferentnijom ustanovom  čija će se važnost, efekti i benefiti videti u vremenu koje dolazi. Kada sam davnih devedesetih potpisao ugovor sa Barselonom, oduševio sam se sa kakvom lakoćom veliki klubovi brinu o svemu, pa i o zdravlju svojih igrača. Ubrzo mi je postalo jasno da iza sebe imaju referentnu kliniku i brojne eminentne lekare. To isto sam video i u Madridu, kada sam prešao u Real. Došavši u Olimpijski komitet poželeo sam da uradimo nešto slično, jer ne vidim niti jedan razlog da nešto  što je dobro za  velike Barselonu i Real, ne bude dobro i za nas, te da se na taj način pobrinemo za našu sportsku mladost koja dolazi, za naše već dokazane sportiste, za naše trenere, da sačuvamo njihovo zdravlje i njihovo srce koje nema odmora. Znate da je zbog nesavesnog i neserioznog pristupa u vremenima iza nas bilo problema, pa i tragičnih događaja. Mi to želimo da sprečimo i ispravimo i da sarađujući sa Institutom “Dedinje” delujemo preventivno i pomoću dijagnostike i preventivnih pregleda, trenerima omogućimo putokaz koliko i kada mogu da bezbedno opterete svoje sportiste, jer, srce daje odgovor na sve -rekao je predednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, uveren da će korist od partnerstva biti obostrana, jer će i stručni ljudi Instituta biti u prilici da otkrivaju medicinske nepoznanice i specifičnosti, vezane za funkcionisanje i zdravlje sportista.

Maljković je naglasio da najveća obaveza treba da bude prevencija i iznalaženje optimalnog odgovora na pitanje u kojoj meri opteretiti  sportistu i brzo ga oporaviti od velikog napora. Na tome se izdvajaju oni brilijantni treneri koji znaju da upravljaju sportskom formom i rukovode zdravljem svojih sportista, a da im pri tome ne naškode.

Predsednik OKS je izrazio veliko zadovoljstvo što su se strateški vezali za ustanovu kao što je Institut “Dedinje”i dodao, da zbog brige za sportiste i trenere, dobijaju pohvale iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

-Od ukupne sume koja se u slije u blagajnu OKS, 78 odsto je namenjeno sportistima i trenerima, a vrlo malo je namenjeno za administraciju i ostale potrebe. U razvijenim zemljama  taj procenat je, nećete verovati, 27 odsto. To je frapantan podatak. Na sreću, kod nas je drugačije, mi se borimo za sport i ljude u njemu, ne zbog slave, jer za nju smo se u svojim sportovima već odavno izborili-rekao je Božidar Maljković, ističući da će OKS uvek od srca podržati ovakve ideje, kao što je ova, potekla od prof. Bojića i mladog, ambicioznog doktora Velibora Ristića, koja je prihvaćena oberučke, a Institutu “Dedinje” obezbeđeno pravo da kao partner Olimpijskog komiteta Srbije, koristi identitet OKS.