EDUKACIJA U RIZNICI ZNANJA

Realizujući u prošloj godini potpisane sporazume po kojima je Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ postao nastavna baza Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta, u našu kuću stigla je nova generacija studenata iz Republike Srpske. Grupu od 35 budućih lekara, predvođenu dekanom Medicinskog fakulteta prof. dr Rankom Škrbićem, akademikom prof. dr Duškom Vulićem i asistenticom dr Jelenom Jovanić, dočekao je direktor Instituta „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić, koji je studentima treće godine banjalučke Medicine pretstavio instituciju u kojoj će narednih dana savladavati teoretske i praktične veštine iz oblasti medicine kojima se Institut bavi.

-Došli ste u kuću koja je vodeća u regionu u oblasti dijagnostike i operativnog lečenja kardiovaskularnih bolesnika. Učićete u instituciji koja je proteklu kalendarsku 2018. godinu završila među najprestižnijim u Evropi, deleći šesto i sedmo mesto. Na tako visoku poziciju preporučili su nas rezultati rada: 2206 operacija na otvorenom srcu, ali i parametri kao što su broj bolničkih dana, minimum bolničkih komplikacija i zadovoljstvo pacijenata utvrđeno istraživanjem nezavisnih organizacija i instituta. Cilj nam je da dotaknemo i sami vrh, jer naš stručni kadar poseduje sve što taj vrh traži. Isto je tako u vaskularnoj hirurgiji i u kardiologiji. Nastavna smo baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za predmete interna medicina, hirurgija, radiologija i anesteziologija. Nema razloga da to ne budemo i za studente iz Banja Luke, jer, ništa nije daleko, ako se voli i nosi u srcu. Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske i vi i mi moramo dati svoj, jedinstven obrazovni i naučni pečat. Za to ima mesta ne samo u redovnoj, već i u postdiplomskoj nastavi, specijalističkim, subspecijalističkim i doktorskim studijama, ali i kroz velike svetske naučno-istraživačke projekte u kojima naš Institut učestvuje. Ovde ima ogroman broj kvalitetnih kadrova koji će vam, zajedno sa vašim profesorima iz Banja Luke, pomoći da „pokupite“ što više znanja -rekao je prof. dr Milovan Bojić.

NAŠA PLUĆNA KRILA DELI SAMO REKA

Zahvaljujući na toploj dobrodošlici, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ranko Škrbić je izrazio zadovljstvo što se i ova generacija banjalučkih studenata medicine našla u  ovoj, kako je rekao, renomiranoj kući.

– Ovo je drugi put da naši studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci dolaze u Beograd, u renomiranu instituciju. Zahvaljujući profesoru Bojiću i njegovim saradnicima naši studenti će, kao i prošle godine, imati priliku da tokom nekoliko dana boravka na Institutu vide šta to Institut radi, da se u manjim grupama uključe u rad kolega, vide kako se pristupa dijagnostici, programu lečenja, kako se izvode komplikovani zahvati u hirurgiji i rehabilitaciji bolesnika sa kardiovaskularnim oboljenjima, uključujući i one sa najtežim komplikacijama i srčanim manama kojima se jedino bave stručnjaci u vašoj instituciji. Učenje u ovako prestižnoj instituciji našim budućim doktorima će biti dragoceno iskustvo, značajno za budući rad. Ja koristim priliku da vas obavestim da je pre nekoliko dana naša ekipa studenata pete i šeste godine na svetskom prvenstvu medicinara osvojila peto mesto, pokazujući izuzetno znanje i veštine među kolegama studentima iz celog sveta. To laskavo priznanje za naše studente i njihove mentore koji su ih podučavali ima posebnu težinu jer je osvojeno u prvom izlasku na međunarodnu scenu. Nama „Dedinje“ nije međunarodna scena, nama je „Dedinje“ domaća institucija, upravo zahvaljujući spcijalnim paralelnim vezama koje smo uspostavili pre mnogo godina. Mi smo dva plućna krila koje samo deli jedna reka. Mi smo organizam kojem su potrebna oba plućna krila da bi normalno disao i razvijao se. Zato samo još više zahvalan prof. Bojiću koji nam omogućava da se ovde osećamo kao kod svoje kuće i dišemo punim plućima. Naša saradnja će sigurno biti primer i drugim institucijama u zemlji i okruženju da na ovakav način doprinose razvoju struke i nauke -rekao je prof. dr Ranko Škrbić.

– Ovde su danas studenti treće godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci u okviru izbornog predmeta „Pregled bolesnika sa srčanim manama“. Mi smo procenili da trenutno u našim uslovima u Banjaluci nismo u mogućnosti da sadašnjim generacijama studenata pružimo kompletno sve ono što je potrebno videti vezano za kardiovaskularne bolesti, kardiovaskularnu hirurgiju i  posebno za bolesnike sa srčanim manama. Zbog toga smo se opredelili da razvijemo ovaj program dolaska na Institut „Dedinje“. Prošlogodišnji boravak u vašoj cenjenoj ustanovi bio je dragocen za naše studente koji su se za kratko vreme teoretski i praktično upoznali sa tretmanom, pre svega bolesnika sa urođenim i stečenim srčanim manama, počev od dijagnostike, hirurgije, do postoperativnog tretmana, što još ne mogu videti kod nas u Banjaluci gde pokušavamo da u okviru našeg Univerzitetskog centra u dogledno vreme razvijemo i kardiohirurgiju. Posebno zahvaljujem kolegama asistentima sa „Dedinja“ koji su prihvatili ovaj program i omogućili da se on realizuje -rekao je akademik, prof. dr Duško Vulić.

A studentima će institutsku riznicu znanja uz profesore otvoriti dr Ivana Petrović, dr Olivera Đokić, dr Branko Lozuk i dr Slobodan Tomić, koji će kao mentori dati sve od sebe da budući doktori Republike Srpske na Institutu dobiju odgovore na sve ono što ih zanima.

Domaćin, profesor Bojić veruje da će buduće generacije studenata ugostiti u novoj zgradi Instituta „Dedinje 2“ za koje će uskoro biti postavljen kamen temeljac. U novih 15.000 kvadrata i adaptiranom postojećem prostoru rasti će Nacionalni centar za srce i krvne sudove Republike Srbije, institucija evropskog ugleda. Prof. dr Škrbić je izrekao divnu metaforu „da naša dva plućna krila deli samo jedna reka“. Mi ćemo premostiti tu reku sa što više mostova, a obrazovanje i nauka su najbolji i najmoćniji način premošćavanja, jer za njih granice ne postoje -poručio je prof. dr Milovan Bojić.