Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prvi u regionu uspešno su izveli operaciju ugradnje potpuno veštačkog srca.

Zoran Miličević, pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošću srca, dobio je dragoceno vreme da sačeka odgovarajući organ i priliku  da se do transplantacije vrati normalnom životu.

Ovo potpuno veštačko srce ugradio je tim lekara Instituta “Dedinje” na čelu sa istaknutim kardiohirurzima Aleksandrom Nikolićem i Sašom Borovićem, dok je anesteziju vodio dr Siniša Jagodić.

– Ovo je veliki poduhvat našeg tima – kaže direktor Instituta “Dedinje” Prof. dr Milovan Bojić. Za ovaj zahvat naši lekari su specijalno edukovani u Nemačkoj, a ugradnjom prvog potpuno veštačkog srca u ovom regionu Srbija i “Dedinje” uključili su se u zvaničnu prezentaciju svetskog proizvođača mehaničkog srca “Sinkardija” (Syncardia, USA).

Sinkardija, kako ovo mehaničko srce popularno nazivaju naši stručnjaci, slične je veličine kao prirodno. Napaja se baterijama, koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima u specijalnom rancu. Sinkardija ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske i graftove, što parcijalna srca nemaju. Prvo parcijalno veštačko srce na Institutu je ugrađeno još 1995. godine. Ovo je samo prvi od planiranih krupnih iskoraka stručnjaka našeg Instituta, koji je spreman za ponovne transplantacione programe. “Dedinje”je na ovim prostorima rodonačelnik transplantacije srca, a prvi pacijent kojem je još pre 20 godina presađeno srce, kako čujemo, sprema se za ženidbu. Ima li većeg i humanijeg motiva da se ožive transplantacioni programi, jer na “Dedinju” za njih ima i volje i znanja.