Zahvaljujući donaciji Kompanije „Voda Vrnjci“ i njenom vlasniku Zvonku Gobeljiću, Instititut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ dobio je prvi dezinfekcioni tunel koji dezinfekciono sredstvo raspršuje u mikro kapljice. S obzirom da dezinfekcioni tunel karakteriše smanjena potrošnje vode i dezinfekcijskih sredstava, to ga znatno razlikuje od tradicionalnih sistema dezinfekcije. Da bi dodatno smanjili potrošnju, tunel je opremljen sistemom automatskog pokreta koji detektuju osobu, aktiviraju mlaznice i automatsko isključivanje nakon izvršene dezinfekcije. Prisutna je ravnomerna raspodela dezinfekcijskog sredstva po površini koja se tretira, istovremeno minimizirajući ulazak vlage u odeću i obuću. Nakon prolaska kroz dezinfekcioni tunel, korisnik je siguran da je potencijalna kontaminacija virusom otklonjena i da bezbedno može da nastavi sa svojim aktivnostima.

U ime Instituta “Dedinje, donaciju su primili prof. dr Miljko Ristić, savetnik direktora Instituta i dr Dragana Unić-Stojanović, pomoćnik direktora za kontrolu kvaliteta i glavni medicinski koordinator funkcionisanja “Dedinja” u vreme epidemije COVID 19.

– Ovo je samo deo svih ovih akcija koje je Institut sprovodio za vreme pandemije. Mi smo poduzeli drastične mere koje preporučuje Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje, pa i pored svih mera koje smo preduzeli, virus je ipak ušao u našu ustanovu. Ono što je karakteristično i što je naše iskustvo iz ove epidemije, jeste da je veliki broj pacijenata asimptomatičan i nema nikakvih tegoba, a može da prenese zarazu na druge. Ruski tim za dezinfekciju je u dva navrata dezinfikovao Institut, razdvojili smo puteve gde je moguće ukrštanje zaraženih i zdravih ljudi, razvojili smo pacijente, pa nam u sobi leži po jedan bolesnik. Preduzeli smo maksimalne mere zaštite i ponašamo se u skladu sa ovom teškom situacijom. Preostalo nam je da nabavimo još dva dezinfekciona tunela, da bismo pokrili sva tri ulaza u Institut. Za jedan ulaz smo, zahvaljujući našim prijateljima iz kompanije “Voda Vrnjci”, evo dobili ovaj dezinfekcioni sistem – rekao je prof. dr Miljko Ristić, smatrajući da se više od ovoga nema šta preduzeti.

– Zahvalni smo kompaniji “Voda Vrnjci” na ovoj donaciji. To je još jedna od mera koja će poslužiti da zaštitimo naše pacijente i bezbednost u radu naših zaposlenih. Već početkom slediće sedmice, epidemilog Andrea Uzelac će nam pružiti dodatna uputstva za rad u narednom period, u vreme kad se olakšavaju mere u celoj zemlji – dodala je ass dr Dragana Unić-Stojanović.