Koju terapiju treba da uzimam nakon navedenih intervencija?

Preporučuje se da uzimate terapiju prepisanu od strane naših kardiologa koja se nalazi na otpusnoj list. Ukoliko Vam je ugrađen stent, posebnu pažnju treba da obratite da  Aspirin (Cardiopirin, Midol, Corasp, Aspirin protect) uzimate doživotno, dok llopidogrel (Plavix, Clopidix, Antiagrex, Zyllt) ili Tikagrelol (Brilique) treba da uzimate narednih godinu dana ukoliko nije drugačije naznačeno.

Nakon koliko vremena mogu da se vratim na posao?

Već nakon nekoliko dana od procedure moguće je vratiti se na posao. Prvih 2-3 dana se preporučuje mirovanje i izbegavanje većih napora.

Da li mogu da se bavim sportom?

Da, ali budite oprezni!

Šta treba da uradim ako se ponovo jave bolovi ili neke druge tegobe?

Ako ponovo osetite bol u grudima ili neke druge tegobe, treba da se odmah javite Vašem lekaru/kardiologu u ustanovi gde se inače lečite koji će odlučiti da li je neophodno da Vas uputi u našu ustanovu.

Da li mogu da prolazim kroz detektor metala sa stentom?

Da, bez ikakvog straha da ćete aktivirati alarm. Stent je izrađen od nemagnetskih metala.

Da li je moguće uraditi pregled pomoću magnetne rezonance ili skenera?

Da, zato što to neće izazvati nikakve smetnje. Ipak, pre pregleda treba da informišete lekara koji vrši pregled da imate ugrađen stent.

Šta da promenim u načinu ishrane?

Smanjite unos životinjskih masti (sir, meso, puter, jaja …) i povećajte unos hrane sa malom koncentracijom holesterola kao što je riba.