Šta se radi u biohemijskim laboratorijama?

Rade se testovi i analize koje zahteva lekar (možete ih uraditi i na lični zahtev) i koje su neophodne za dijagnozu, lečenje i praćenje zdravstvenog stanja bolesnika.

Kako treba da se pripremim pre izvođenja testa? Mogu li da jedem pre testiranja?

Svaki bolesnik zahteva posebne režime u zavisnosti od vrste analiza koje treba da uradi. Za neka laboratorijska ispitivanja krvi neophodna je priprema koja podrazumeva uzimanje uzorka (na prazan stomak) ujutru, 12 sati nakon poslednjeg obroka (preporučuje se lagana večera do 19:00- 20:00). Ovo je neophodno zato što uzimanje hrane pred vađenje krvi dovodi po porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa, folne kiseline… Bris grla je analiza koja se radi 2 do 3 sata nakon poslednjeg unošenja hrane ili tečnosti. Za veliki broj analiza nije neophodno uzimanje uzorka na prazan stomak, ali se preporučuje manje masna hrana prethodnog dana i dijetalni jutarnji obrok (jer visok nivo lipida može ometati ili onemogućiti neke laboratorijske analize).

Zašto tražite puno informacija o bolesniku?

Moramo biti sigurni da idetifikujemo svakog bolesnika po imenu, prezimenu, datumu rođenja, JMBG, adresi, broju telefona… Vrednosti laboratorijskih analiza imaju različite referentne vrednosti u zavisnosti od pola i godina, te je neophodno da to znamo kako bi Vaš laboratorijski nalaz bio merodavan. Ukoliko lekar traži da se urade određene analize, mi moramo imati informacije o Vašem poslednjem obroku, kao i poslednjem terminu uzimanja lekova.

Da li treba da Vam kažem da nikada pre nisam radio testiranje iz krvi ili da sam nervozan zbog toga?

Molimo Vas da nam saopštite. Učinićemo sve da Vam bude ugodno i reći unapred sve što treba da očekujete od samog uzorkovanja. Danas su procedure vađenja krvi veoma jednostavne, bezbolne i brze.

Ako sam ranije vadio krv i ako je bilo otežano, da li treba da Vam napomenem?

Da, molimo Vas. Skrenite nam pažnju ukoliko ste imali bilo kakvih problema u prošlosti. Učinićemo sve da budete sigurni da će sve biti na najbolji mogući način urađeno.