Prelaza na Odeljenje kardiohirurgije II – pokretni bolesnici

Sa daljim oporavkom bliži se i dan Vašeg odlaska iz bolnice.

Bolovi
Bolovi će polako prestati. Ostaće slabi – tupi bolovi, najčešće i vidu probadanja, koji mogu potrajati mesec do dva. Ovi bolovi uglavnom neće biti izazvani fizičkom aktivnošću, kretanjem ili lakšim naporom kao što je to bio slučaj pre operacije. Takođe se neće pojačavati u naporu. Sve ove karakteristike treba da Vas uspokoje da nije u pitanju pogoršanje Vaše osnovne bolesti. Javljaće se neredovno, sa različitom dužinom trajanja, nevezano za napor ili mirovanje. Takođe možete osećati utrnulost leve strane grudnog koša ukoliko Vam je rađen aortokoronarni bypass. To je posledica korišćenja unutrašnje grudne arterije (arteria mammaria interna) kojom je učinjeno premošćenje u bypass operaciji.

Temperatura
Povremeno možete imati nešto povišenu telesnu temperaturu. To je uglavnom bezazlena temperatura koja nestane do otpusta iz bolnice. Uzrok ovih tempertura, koje se kolokvijalno nazivaju resorptivnim, je oslobađanje različitih supstanci iz sečenog tkiva u toku operacije i ne predstavlja znak infekcije. U toku boravka na odeljenju neophodno je da ove temperature prijavite medicinskom osoblju odnosno lekarima, koji će izvršiti dalje procene iste.

Unošenje tečnosti
Od velike je važnosti da unosite dovoljnu količinu tečnosti (1-1,5 litar) u fazi oporavka pred otpust iz bolnice, čime se sprečava učestalost mokraćnih infekcija (mogu nastati kao posledica katetera) kao i smanjivanje izraženosti resorptivnih temeperatura. U ovoj fazi oporavka već uveliko će te imati bolničku posetu, te bi bilo uputno da im kažete da Vam donesu pijaću vodu ili napitke koje volite da konzumirate.

Aktivacija
Od velike je važnosti da u ovoj fazi oporavka aktivno sarađujete sa bolničkim osobljem (fizioteraputi) u radnjama koje se preduzimaju da postanete potpuno pokretni i samostalni u kretanju. Aktivirani bolesnik ima znatno manje šanse da dobije komplikacije kao što su oguljotine od ležanja ili dekubitalne rane, hipostatske upale pluća i slično.
Prilikom ustajanja i leganja u krevet poštujte uputstva koja ste dobili od fizioterapeuta na klinici (ustajanje i leganje sa pravim leđima bez uvrtanja) i izbegavajte spavanje na strani (boku).
Do odlaska kući uradiće se nekoliko analiza krvi, rendgenskih snimaka pluća i ultrazvuk srca. Bićete otpušteni stabilnog zdravstvenog stanja, bez temeprature, sposobni da se sami opslužujete.

Postoperativne rane
Rane moraju da budu suve i uredne na otpustu. Rane će u toku boravka u bolnici biti previjane prema protokolu kao i pred sam otpust. Konci ostaju u rani na otpustu. Skidaju se 10 do 14 dana nakon operacije u mestu stanovanja ili lokalnoj hirurškoj ambulanti. Na svakoj otpusnoj listi biće naznačen tačan dan kada se konci trebaju skinuti. Nakon dolaska kući možete se slobodno tuširati, uz izbegavanje direktnog mlaza tuša na rane. Ukoliko do prve mesečne kontrole primetite curenje ili izraženo crvenilo rane, javite se svom lekaru ili kontaktirajte našu kardiološko/kardiohiruršku ambulantu na telefon 011/3601-661 od 11:00 – 13:00 svakog radnog dana.

Oticanje nogu
Kod bolesnika kojima su sa nogu uzete vene za venske graftove, očekivano je da postoje nešto izraženiji otoci, budući da su uzete vene nosile oko 20% drenaže iz donjih ekstremiteta. Vremenom ovaj problem nestaje kako unutrašnje vene preuzimaju kompletnu drenažu. Neposredno postoprativno ovaj problem se prevazilazi obmotavanjem elastičnim zavojima i izbegavanjem sedenja. I po otpustu kući, potrebno je ili da hodate ili da nogu sa koje je uzet venski graft držite podignutu u slučaju dužeg sedenja (gledanje televizije i slično). Otpust se predviđa od 7 do 10-og postoperativnog dana.

Transport do kuće
Ukoliko nemate mogućnost sopstvenog prevoza transport do kuće će biti organizovan od strane naše bolnice, a preko lokalne službe hitne pomoći iz mesta u kome živite. Kola hitne pomoći nisu neophodna za prevoz do kuće za sve bolesnike, odnosno najbolje i najkomfornije je da ukoliko ste pokretni do kuće odete sopstvenim individualnim prevozom-kolima. Međugradski autobus i voz se ne preopručuje kao sredstvo prevoza. Ukoliko imate mogućnost sopstvenog prevoza kolima obavestite na vreme bolničko osoblje. Nemojte odlaziti iz bolnice bez pratnje.

Otpusno lista-pismo
Na izlasku iz bolnice dobićete otpusno pismo u kome će biti detaljno opisana Vaša bolest, operacija i postoperativni tok sa svim daljim uputstvima. Takođe će biti prepisani i potrebni lekovi do prve postoperativne kontrole. Dozu lekova za taj dan ćete dobiti od bolnice, nakon čega trebate sami da nabavite lekove kod Vašeg lekara opšte prekse. Dan i vreme prve postoperativne kontrole na našem Institutu biće prezicno napisani. U toku tih mesec dana kontaktirajte Vašeg lekara opšte prakse radi preduzimanja neophodnih koraka za upućivanje na postoperativnu rehabilitaciju, na koju bi ste trebali da odete nakon što obavite prvu postoperativnu kontrolu na našem Institutu. Posle ove kontrole dalje lečenje i kontrole obavljate kod svog interniste ili kardiologa.

Boravak u kući
Po dolasku kući ponašajte se u skladu sa svojim sposobnostima. Nemojte previše ležati, ali ni previše se forsirati. Neposreno postoperativno u prvih mesec dana, jedite umereno, ali bez ograničenja radi opšteg oporavka organizma. Nakon prve mesečne kontrole jedite u skladu sa dijetetskim režimom za srčane bolesnike koji uglavnom predviđa hranu sa manje soli, sa manje životinjskih masti. Ishrana treba da bude obogaćena maslinovim uljem, morskom ribom, voćem i povrćem. Bolesnici na antikoagulantnoj terapiji (veštački zalisci, atrijalna fibrilacija i sl.) treba da izbegavaju zeleno voće i povrće, kivi, ananas, kiseli kupus, raso i morsku ribu, jer to može povećati vrednosti INR-a. Nemojte pušiti. Alkohol se preporučuje u dozama do čaše crnog vina dnevno ili jedna čašica žestokog pića (najbolje domaće rakije) na drugi – treći dan. Prilikom ustajanja i leganja u krevet poštujte uputstva koja ste dobili od fizioterapeuta na klinici (ustajanje i leganje sa pravim leđima bez uvrtanja) i izbegavajte spavanje na strani (boku) naredna dva meseca (od dana operacije), do potpunog zarastanja grudne kosti. U ovom periodu vozite se u kolima pozadi bez stavljanja pojasa za vožnju da ne bi došlo do cimanja grudnog koša u slučaju naglog kočenja. Sa seksualnom aktivnošću nastavite za otprilike dva meseca, da bi ste izbegli opterećenje koštanih struktura grudnog koša. Ukoliko se dobro osećate možete polno opštiti i ranije, ali na način da ne opteretite grudni koš. Noge previjajte elastičnim zavojem (svakodnevno omotavanje i zamotavanje ) kako su vam pokazali u bolnici do prve kontrole. Nakon toga lekar će vam verovatno reći da dalje previjanje nije potrebno.

Komplikacije
U slučaju bilo kakvih komplikacija kao što su problemi sa ranom, izraženo povišena telesna temperatura, oticanje nogu, gušenje, ubrzani srčani rad, varijacije krvnog pritiska, slabost i malaksalost odmah kontaktirajte svog lekara, koji će proceniti da li je neophodno da Vas uputi na Institut radi vanredne kontrole unutar prvih mesec dana od operacije.