Karotidna bolest
Karotidne arterije sprovode krv do mozga i tako ga ishranjuju. Njihovo aterosklerotsko suženje ispoljava se čestim simptomima (nesvestice, vrtoglavice, omaglice), a može dovesti do moždanog udara i smrti. Radi prevencije ovih neželjenih ishoda neophodna je pravovremena dijagnostika i lečenje. Suženje karotidnih arterija leči se hirurški, endovaskularno/stentingom ili medikamentnom terapijom.

Aneurizmatska bolest aorte
Aorta je glavni arterijski krvni sud koji sprovodi krv bogatu kiseonikom do organa. Aneurizma aorte je lokalno proširenje zida i najčešće obuhvata trubšni deo. Simptomi koji se mogu javiti su pulsiranje ili bol u stomaku. Najveća opasnost preti od pucanje aneurizme, što često ima fatalni ishod. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom ili MSCT angiografijom, a leči se hirurški ili endovaskularno.

Periferna okluzivna arterijska bolest
Arterije koje ishranjuju donje ekstremitete su veoma podložne aterosklerotskim promenama. Bolest počinje bolom ili grčevima u mišićima nogu (najčešće potkolenicama) u toku umerenog hoda. Sa razvojem bolesti bol se javlja i u miru, a može doći i do razvoja otvorenih rana na stopalima i potkolenicama. Dijagnostika se zasniva na MSCT angiografiji. Leči se hirurški, endovaskularno ili medikamentno.

Bolesti bubrežnih arterija
Bubrežne arterije mogu biti sužene na bazi aterosklerotskih promena ili fibromuskularne displazije. Suženje ovih arterija dovodi do loše regulisanog arterijskog pritiska i potrebe za povećanom upotrebom lekova. Dijagnostika obuhvata klasičnu i MSCT angiografiju. Endovaskularni metod lečenja je najčešći.

Bolesti vena
Hronična bolest vena donjih ekstremiteta je veoma česta pojava i kod starijih i mlađih osoba. Najčešće tegobe su oticanje i bol u nogama nakon dužeg stajanja, ali bolest može i da napreduje do pojave rana – venskih ulceracija. Jedno od urgentnih stanja je duboka venska tromboza koja se može komplikovati plućnom embolijom. Dijagnostika se postavlja ultrazvučnim putem, a lečenje je hirurško ili konzervativno.