Posle nekoliko dana provedenih na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, odabrani tim akreditora ispred Agencije za zdravstvenu akreditaciju završio je golem posao spoljašnjeg ocenjivanja zdravstvene  akreditacije naše ustanove. Prof. dr Milovan Dimitrijević, dipl pravnik Biljana Lukić, ing Goran Nikolić na čelu sa koordinatorom doc. dr Zoricom Šumarac “probdeli” su nekoliko dana u našoj kući ocenjujući i procenjujući da li je Institut “Dedinje” preskočio sve akreditacione barijere. Nisu štedeli lepe reči za ono što je kod nas dobro, ali su nam i ukazali na ono što bi moglo biti bolje i doprineti postizanju viših standarda koji bi išli u korak sa izuzetnim medicinskim rezultatima naše kuće.

Lepe reči na završnom zajedničkom sastanku akreditora i predstavnika naših 12 akreditacionih timova nije štedela ni doc. dr Zorica Šumarac izražavajući zadovoljstvo što je mogla da se upozna sa radom jedne ovako uspešne kuće i upozna divne ljude i stručnjake koji u njoj rade.

-Sve ono što radite i publikujete, oprema koju posedujete i koja prati ono što radite, nove tehnologije koje usvajate, sa svim onim što vidimo iz vaših planova da ste zacrtali za budućnost, zaslužuje svaku pohvalu i to je ono što vas izdvaja u našoj zemlji, regionu, pa i svetu. Ali, ono što je na nas ostavilo najjači utisak je vaša posvećenost pacijentima. Veliki protok pacijenata, brzina rada, uslovi i način na koji im pružate usluge i sve ono što im dajete i čini vas jednom visokokvalitetnom ustanovom – rekla je doc. dr Zorica Šumarac naglasivši da sav naš rad mora biti podržan dokumentacijom i definisan strateškim operativnim planovima, što su institutski akreditacioni timovi i ispratili.

-Vidi se da su u izradi Strateškog plana učestvovale sve organizacione jedinice i da je on odraz vašeg zajedničkog rada, vaših planova i entuzijazma i biće velika stvar ako ih realizujete. Provera standarda u rukovođenju i upravljanju obećava da će vas vaša misija i vizija i dalje voditi dobrim putevima. Ono što je bio vaš kamen spoticanja, a to je prostor, rešićete gradnjom „Dedinja 2“ i rekonstrukcijom postojeće zgrade, tako da će neki budući akreditori koji budu dolazili u proveru biti u prilici da se uvere koliko su ti novi prostori doprineli u unapređenju rada.

Osvrčući se na naučno istraživački rad i sve ono što publikujemo posvedočilo je da smo daleko odmakli u toj oblasti.

–Imali smo priliku da vidimo mnogo studenata i specijalizanata iz okolnih zemalja i same Srbije koji se edukuju u vašoj ustanovi, što najbolje pokazuje koliko ste sposobni i nesebični u pružanju znanja mladim kadrovima bez obzira odakle dolaze – rekla je doc. dr Zorica Šumarac i istakla:

-Ispred nas, ispred agencije je da oceni sve ono što smo videli i procenimo vrednost toga, a sve to ćemo napisati u izveštaju koji ćete dobiti u predviđenom roku. O tom izveštaju, naravno, ne mogu ništa sada da vam kažem, jer on će uslediti nakon detaljnih analiza ovog višednevnog posla i konačnog sumiranja, ali ono što mogu da kažem je taj lep utisak koji ste na nas ostavili i kao ustanova i kao pojedinci. Možda ćemo se opet videti, ali nadam se, ne kao pacijenti – našalila se doc. dr Šumarac.

Na kraju naši akreditoru su nam poželeli puno uspeha u radu sa željom da zaista budemo brend srpskog zdravstva.

-Sad imamo presek stanja i želimo da lestvice budu još visočije postavljene da bi bili još bolji. Rekao je direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić.

Na kraju se oglasila i Marija Mitić koja je radila na čelu sa našim akreditacionim timovima kojima su podsetimo se rukovodili prof. dr Nenad Ilijevski i Dalibor Aksić, uz svesrdnu saradnju sa prof. dr Aleksandrom Nikolić. Poučavala ih je šta sve treba činiti da bi akreditacione prepone mogli uspešno savladati.

Nama ostaje da strpljivo sačekamo rezultate ove akreditacione “runde”.