Svanuo je i taj dan: posle 25 godina, najzad je stigla toliko dugo čekana građevinska dozvola za “Dedinje 2”. Dragoceni papir, na radost zaposlenih u Institutu “Dedinje”, ali pre svega na radost pacijenata naše ugledne institucije, direktoru prof. dr Milovanu Bojiću uručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, istakavši da je građevinska dozvola izdata zahvaljujući “predanom zajedničkom radu gradskog sekretara za poslove legalizacije, gradskog sekretara za urbanizam i opštine Savski Venac”. Ovaj značajni čin primopredaje građevinske dozvole obavljen je simbolično u čuvenoj “Bojićevoj rupi”, mestu gde je još pre gotovo dve i po decenije obeležen prostor za gradnju nove bolnice i  koje je, čekajući dozvolu, godinama zarastalo u korov, ali ipak dočekalo da se stvore uslovi i gradnja počne.

Dugogodišnji san se ostvaruje i kardiovaskularni pacijenti Instituta “Dedinje” u prvoj fazi gradnje dobiće novu zgradu od 14.ooo kvadrata. Ali to nije sve: u drugoj fazi biće renoviran stari objekat Instituta od 9.000 kvadrata, a kao poklon Grada i “Parking servisa” stiže dvospratna montažna garaža, jer za zaposlene i pacijente “Dedinja”, parkiranje u krugu Instituta predstavlja pravu noćnu moru. Ona će biti rešena novim parking-kapacitetima jer novi objekat će imati podzemnu garažu, a uz ovu nadzemnu koju poklanja Grad Beograd, glavobolje oko parkiranja će biti rešene.

-Što se beogradske administracije tiče, izgradnja “Dedinja 2” može da počne. Kao što smo uspešno rešili ovaj problem koji prethodne administracije nisu mogle ili htele da reše 25 godina, tako predano i zajednički koordinirano  treba da  rešavamo sve probleme koji se pred nas postavljaju-rekao je Vesić.

Zadovoljstvo zbog brzo i uspešno  završenog posla nije krio ni Nikola Nikodinović, predsednik Skupštine grada Beograda, ističući da nakon što su Vlada i predsednik Vučić obezbedili novac za gradnju novog “Dedinja”, Grad nije smeo sebi dozvoliti da jedna građevinska dozvola bude kočnica realizacije ove izuzetne investicije.

Rešen je i problem oko spornog ugostiteljskog objekta koji je smetao budućoj gradnji, a vlasnik je potpisao saglasnost da ukloni objekat kada gradnja nove zgrade Instituta počne.

Dalja gradnja zavisi od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjem koja će najpre pregledati građevinsku dozvolu, a zatim, od Razvojne banke Saveta Evrope uzeti sredstva  za izgradnju, koja su već opredeljena. Nakon toga će biti objavljen konkurs za izgradnju koji će trati od 60 do 90 dana.

Zahvaljujući gradskoj vlasti koja je Institutu “Dedinje” izdala građeivinsku dozvolu, vidno uzbuđen prof. dr Milovan Bojić je rekao:

-Ja sam danas najsrećniji čovek na planeti, zbog dobijanje građevinska dozvole. Naši pacijenti su se zajedno sa  lekarima i medicinskim osobljem godinama mučili u skučenim prostorima. Iako smo najveća regionalna bolnica za lečenje bolesti srca i krvnih sudova, godinama se suočavamo sa problemima skučenog prostora, bez adekvatnih čekaonica, pultova, svlačionica… Verujem da ne moramo nikoga ubeđivati koliko je značajan ovaj projekat. On spašava ljudske živote, a istovremeno je i  tržišno orjentisan, jer, Institut je u mogućnosti da Srbiji, zahvaljujući izvanrednim rezultatima koje postiže, obezbedi devizni priliv, jer mnogi pacijenti iz regiona žele da se leče i operišu isključivo na Institutu “Dedinje”. Novi kapaciteti će, iskreno verujemo, ”ugasiti” liste čekanja. Na ovaj način se Grad Beograd i Republika Srbija odužuju našem institutu koji se najpoznatija ustanova za lečenje kardiovaskularnih bolesti u regionu.

Građevinska dozvola – “Dedinje 2”