Заједнички састанак 12. интернационалног симпозијума из неурокардиологије и 11. Међународног састанка неинвазивне електрокардиологије “Neurocard 2023”, биће одржан у београдском хотелу ,,Crowne Plaza” од 26. до 27. маја 2023. године. У организацији Удружења за неурокардиологију Србије и Секције за аутономни нервни систем Српског Лекарског Друштва, а под покровитељством Светског удружења за неинвазивну кардиологију и холтер (ISHNE) и Европске академије наука и уметности, кључне научне установе Европске уније са 1.800 чланова од којих су њих 38 добитници Нобелове награде, планирано је унапређење научне сарадње стручњака из сличних дисциплина. Овај изузетно значајан састанак ,,Neurocarda-а“ обухватиће учешће великог број научника из области неинвазивне кардиологије, неурокардиологије и других блиских научних области из целог света, Европе и региона, те је учешће на конгресу потврдило неколико десетина интернационалних предавача из САД, Европе, Азије и Русије, као и многобројни домаћи и регионални предавачи.
По први пут ове године, Удружење за неурокардиологију организује конгрес у суорганизацији Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“, који ће окупити медицинске истраживаче и специјалисте фокусиране на аутономну кардиоваскуларну регулацију у различитим областима као што су кардиологија, нанотехнологија, неурологија, физиологија, молекуларна, биологија, генетика, фармакологија, нефрологија, ендокринологија, психологија, инжењеринг, нано медицина и друге дисциплине.

– Главне теме овог састанка биће базична неурокардиологија, изненадна срчана смрт, централни механизми и срце, исхемијска аутономна дисфункција, испитивање функције аутономног нервног система, онкокардиологија, транскранијална магнетна стимулација, електрокардиологија и телемедицина, методолошки аспекти испитивања функције аутономног нервног система, метаболичке неуропатије и кардиоваскуларни ризик, кризе свести (синкопа), хипертензија и неурални механизми, аритмије и аутономни нервни систем, вештачка интелигенција… У оквиру овог важног састанка имаћемо осам интернационалних минисимпозијума, које покрива осам интернационалних удружења из различитих области медицине, Удружење за неинвазивну електрокардиологију и холтер, посету кључних људи из борда који ће бити предавачи, EMEA сесију ( Удружење пацијената са потковид синдромом хроничног умора у оквиру Европске Уније). Такође, по први пут, одржаће се симпозијум два професора из Норвешке, проф. др Катарине Грујић, која ће представити своје резултате студија и проф. др Ола Саугштата, који ће говорити о лечењу пацијената са поствирусним синдромом хроничног умора. Ова два предавања су нам, између осталих, од изузетне важности због лечења великог броја пацијената са потковид синдромом у Србији, па ће нам смернице и начини лечења оваквих пацијената у Норвешкој бити од изузетне важности – објашњава Председник организационог одбора конгреса и председник Удружења за неурокардиологију Србије, проф др Бранислав Миловановић, који ће одржати предавање и, том приликом, дати одговор на питање да ли су постковид и поствирусни синдром хроничног умора иста болест. На Конгресу ће своја стручна виђења презентовати и неурокардиолошки стручњаци из регионалних удружења – директор Клинике за кардиоваскуларну рехабилитацију из Загреба, директорка неуролошке Клинике за неурологију у Осијеку, директор Клинике за кардиологију из Тузле, председник Удружења кардиолога БиХ, као и друга звучна имена из области светске неурокардиологије.
Из Кливленд клинике из Охаја, најпознатије кардиолоске клинике на свету, своје учешће на конгресу ће узети двојица водећих светских електрофизиолога, бивши председник Светског удружења за неинвазивну кардиологију, проф. др Нираж Варма и његов колега, пореклом са наших простора, проф. др Иван Чакулев.
– Институт за кардиоваскуларне болести “Дедиње” је један од ретких центара у свету, поред четири велика светска центара (Мејо клиника, Хардвард, Универзитет Џон Хопкинс, и NASA центар у Хјустону), где на једном месту можемо да испитујемо срце инвазивним путем, и где, уједно, радимо и неинвазивну електофизиологију -то је суштина нашег рада у оквиру неурокардиологије. Сви проблеми повезани са кризом свести, која је често присутна код поствирусног синдрома умора, могу се дијагностиковати на једном месту, и по томе се, одсад, Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ убраја у ретке центре у свету који се баве овом проблематиком – каже проф. Миловановић и додаје да сваки проблем, који је везан за кризе свести, а које су врло честе код поствирусног синдрома умора, где постоји тешко оштећење аутономног нервног система, може да се дијагностикује и то све под једним кровом – кровом Института ,,Дедиње”.
-Надамо се да ће ,,Neurocard” постати добра платформа за међународну научну сарадњу и добра прилика за развијање пријатељства у лепом окружењу и пријатној атмосфери. Сврха састанка је да се подрже истраживања у неурокардиологији и сродним областима, посебно неинвазивној електрокардиологији, како би се побољшала прогноза и исход кардиоваскуларних болести и олакшало ширење најновијих достигнућа – поручује проф. Миловановић.

1.