Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње” и Институт VLATACOM – Развојно истраживачки институт у пољу информационо комуникационих технологија, ставили су потписе на споразум о сарадњи ових двеју угледних институција. Председник Извршног одбора Института VLATACOM, др Владимир Цизељ и директор Института ,,Дедиње”, проф. др Милован Бојић, потписали су Споразум о сарадњи који се односи на регулисање међусобних односа у научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи. Овај значајан документ подразумева реализацију заједничких научноистраживачких пројеката, ангажовање инжењера VLATACOM-а у области развоја и примене иновативних технологија у Институту, као и у процесу научне трансформације Института које спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Светска банка за обнову и развој, позиве на обострано учешће у семинарима, симпозијумима и конференцијама организованим од стране ове две институције, заједничку примену научних достигнућа ради подизања квалитета научноистраживачког рада у обе институције, специјализацију и едукацију инжењерског кадра, организацију стручних и научних скупова, техничку контролу пројеката, подршку обостраним посетама од стране запослених из обе институције, размену научних информација у облику публикација, упутстава и осталих резултата предавања и истраживања, развој заједничког едукативног програма, подстицај за покретање било које друге врсте међусобне сарадње у циљу обостраног просперитета и развоја.

Потписивању споразума, поред руководилаца ове две установе, присуствовали су и председник Колегијума VLATACOM Института и експерт у области криптологије генерал проф. др Милорад Обрадовић, Саветник председника VLATACOM-а проф. емеритус др Бранко Ковачевић, председница Научног већа проф. др Драгана Перић и директор сектора за информатику VLATACOM-а др Здравко Поповић. Домаћини и чланови Научног већа Института ,,Дедиње“, доценти доктори Ивана Петровић, Бранко Лозук, Слободан Танасковић и Милан Добрић уважене госте, упознали су са досадашњим резултатима и даљим плановима стручног и научног рада ове куће у земљи и ван њених граница. За регулисање правног аспекта ове сарадње од стране Института ,,Дедиње“, побрунула се Александра Вукотић.

-Драги пријатељи, почаствовани смо вашом посетом. Када се споји искуство, знање и квалитетан стручни и научни кадар, онда је успех загарантован. За ових протеклих пет година, Институт ,,Дедиње“ је српској кардиоваскуларној медицини подарио 16 нових метода, од којих су неке у самом врху европске и светске медицине. Захваљујући нашој изванредној сарадњи и успешним договорима са највећим светским и европским компанијама у сфери дијагностике кардиоваскуларних болести, са успешним компанијама у области иновација и производње неопходних медицинских материјала, Институт ,,Дедиње“ је постао њихов референтни центар, чиме је омогућено да наши пацијенти не одлазе на лечење у иностранство, већ да у својој земљи добију најквалитетнију здравствену услугу и буду адекватно збринути. Недавно нас је посетио и амбасадор Краљевине Холандије Јоуст Реинтјес (Joost Reintjes) и водећи представници угледне компаније Royal Philips, па је том проликом потписан уговор по коме је наша кућа постала референтни центар угледне компаније Philips из Холандије, која по много чему својом медицинском технологијом предњачи у свету. Захваљујући сарадњи са тако великим кућама, дедињски лекари су допунили знање и стекли тренинг руку, па смо, недавно, српској медицини донели светски рекорд по броју изведених ТAVI процедура у једном дану, када смо урадили, чак, 17 замена аортног залистка на срчаном мишићу. Такође, потписали смо уговор о пословно-техничкој сарадњи између Факултета ветеринарске медицине, чиме су омогућени будући заједнички резултати експерата ове две институције, кроз формирање Центра за претклиничка испитивања, који ће се бавити експерименталним лечењем животиња, истраживањем и развојем нове медицинске опреме и средстава, што ће кроз заједничке програме побољшати квалитет рада у области хумане медицине. У оквиру кампуса ,,BIO 4“, Институт ,,Дедиње“ је добио опредењени простор у коме ће бити формиране три лабораторије – за атеросклерозу и васкуларну биологију, регенеративну медицину и генску терапију, као и експерименталну хибридну салу. Препознавши квалитет рада Центра за срчану слабост Института ,,Дедиње”, у којем је до сада уграђено више од 20 вештачких срца, америчка Синкардија је ову установу одабрала за водећи тренинг центар у свету. Наш тим постиже изванредне резултате  и са лакоћом усваја светска знања и вештине, упоредо се бавећи и науком, која је препозната од Светске банке и највећих центара моћи у Европи и свету – казао је, између осталог, директор ,,Дедиња“ проф. др Милован Бојић, изражавајући велико задовољство због посете челних људи VLATACOM-а и међусобној даљој сарадњи.

– Ваши резултати и успеси су импресивни. Неке од наших експертиза и знања, итекако, је могуће применити у дијагностици лечења ваших пацијената, то нам представља велики изазов, а идеје већ навиру – поручио је председник Извршног одбора Института VLATACOM, др Цизељ, показавши велико интересовање за сарадњу са Институтом ,,Дедиње“, дубоко поштујући резултате које у кардиоваскуларној медицини ова институција постиже.

Инстутут VLATACOM је широм света познат као водећи српски произвођач и интегратор система у областима сигурности информационо комуникационих технологија, заштите сигурносно критичних средстава и контроле граница, биометрије, електронике у служби имплементације криптографских решења и многих других области напредних технологија. Сертификован као развојно истраживачки центар од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, VLATACOM је 2015. године постао први приватни српски развојно истраживачки институт у пољу информационо комуникационих технологија. Захваљујући тиму који броји више од 150 високо квалификованих запослених и стручњака, укључујући четири универзитетска професора и 15 доктора наука, обезбеђен је највиши квалитет услуга, кроз развој иновативних и сигурних решења за сваког клијента.